2024. március 28., csütörtök

Fejsztámer Róbert az új polgármester

Miloš Kravić a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke

Tegnap Magyarkanizsán az új képviselő-testület tagjai mandátumának hitelesítésével kezdődött az ülés. Az áprilisi helyhatósági választáson a legtöbb voksot kapó VMSZ 12, az UKROK 6, a Szerb Haladó Párt és a Magyar Mozgalom 5-5, míg a Vajdasági Tolerancia listájáról 1 képviselő szerezett mandátumot. Az alakuló ülésen 28 képviselő vett részt. A községi képviselő-testületben a VMSZ és koalíciós partnere, az SZHP gyakorolja a hatalmat 17 mandátummal, az UKROK és a Magyar Mozgalom ellenzékből politizál.

A képviselő-testület élére Miloš Kravić (SZHP) személyében új elnököt választottak 17 szavazattal. A Magyar Mozgalom jelöltje, Ábrahám Mária 11 szavazatot kapott. Az alelnök pozícióját tegnaptól kezdve Szarapka Ede (VMSZ) tölti be. A képviselő-testület titkárának személyéről is szavaztak a képviselők, akik újabb négyéves időtartamra Milovanović Máriának szavaztak bizalmat, aki már 28 éves munkatapasztalattal rendelkezik.

A többségi pártkoalíció Fejsztámer Róbertet (VMSZ) jelölte polgármesternek, aki 16 szavazattal bizalmat kapott az elkövetkező négyéves időszakra. Helyettesévé Nebojša Rakićot (SZHP) választották meg.

A testület szavazattöbbséggel módosította a község alapszabályát, a változtatás a községi tanács létszámát érinti. A korábbi hatról hétre növelték a tanács tagjainak a számát. Az alapszabály értelmében a községi tanács maximális létszáma 11 fő lehet. A polgármesterre és helyettesére, valamint a hét új községi tanácstagra együtt szavaztak a képviselők. A községi tanácsban öt helyet a VMSZ, kettőt pedig az SZHP jelöltjei foglalhattak el: Huzsvár Ervin (ipar és mezőgazdaság), Kávai Szabolcs (közoktatás), Zoran Teslić (sport és ifjúság), Bödő Marianna (tájékoztatás és nemzetközi kapcsolatok), Csikós László (szociális és egészségügy), Radivoj Milivojević (környezetvédelem) és Marko Ždero (közművek).

Nyitókép: Fejsztámer Róbert (Gergely Árpád felvétele)