2024. április 25., csütörtök

Virágba borul a Tisza

Az elmúlt néhány napban a Tisza több pontjáról is jelezték, hogy a koraesti órákban kósza kérészeket véltek látni a folyó felett repülni. Csütörtökön este már Zentánál, ahol egyébként iszapos és nem agyagos a meder, is látni lehetett a tiszavirágok mozgását.

Kérészek a Tiszán (Gergely József felvétele)

Kérészek a Tiszán (Gergely József felvétele)

Rajzás még nem indult be, de a folyó felett röpülő tiszavirágokból percenkét 100-150 húzott el dél felé, a víz folyásával egy irányban. A kissé megáradt folyó vize zavarossá vált a kiadós záporok, zivatarok nyomán. Ennek ellenére a napokban várható, hogy intenzívebbé válik a kérészrajzás, amit különösen a Magyarkanizsa feletti Tisza-kanyarban érdemes figyelemmel kísérni, ahol a három évvel ezelőtt fejlődésnek indult lárvák milliós tömegben úsznak fel a felszínre. A lárvaruhájukat hátrahagyva felnőtt életük néhány óra alatt, a lemenő nap utolsó sugaraival kihuny. De addig, a hím kérészek fergeteges rohammal próbálnak párt találni, hogy tovább adják génjeiket a következő generációnak. Ennyi a tiszavirágok röpke násza, életük beteljesülése. Ezt várjuk kíváncsian minden június hónap első felében.

Az elmúlt 15 évben az időjárás függvényében június 6 és 22-e között zajlott a nászrepülés. Az előttünk álló egy hétben érdemes lesz újra megcsodálni az év milliók óta változatlan forgatókönyv alapján zajló csodálatos kavalkádot, a kérésznászt. Felvételünkön a 2013. június 17-ei tiszavirágozás látható, az ekkor fogant és időközben kifejlődött kérészek kirajzása várható a napokban.