2024. március 29., péntek

Vajon lemond Siniša Mali?

Tomislav Nikolić: Ha felelősség terhel valamelyik beosztásban levő személyt, nem láthatja el többé a megbízatását

Még ma sem lehet tudni, hogy Belgrád polgármesterére gondolt-e Aleksandar Vučić kormányalakító, amikor kijelentette, hogy a Belgrád Savamala részén április 25-re virradóra történt rombolás borzalmas körülmények között bonyolódott le, és ezért a városvezetés tartozik felelősséggel, vagyis a legfelsőbb szerveinek jogilag és politikailag is felelni kell. A kormányalakító kiemelte, senki nem kerülheti el a felelősségvállalást, ezért feltételezések szerint Belgrád polgármestere lemondásra kényszerül.

Aleksandar Vučić nem nevezte meg, ki rendelte el a rombontást, és ki a felelős a botrányos esetért, csak annyit mondott, meggyőződése szerint azok, akik a bontást megszervezték, nem rossz szándékkal tették. Majd elmondta, nagyon becsüli Siniša Malit, Belgrád polgármesterét, aki véleménye szerint annyit tett ezért a városért, mint amennyit korábban egy polgármester sem. Beruházókat hozott a fővárosba, és mint kiemelte: „soha ennyi emelődaru nem volt még a városban”, illetve csökkentette a városi költségvetésben a korábbi városvezetés által okozott hiányt is.

Ezeket az adatokat nem lehet elvitatni, sem Mali eredményeit. Ám a felelősség elöl sem menekülhet meg senki – mondta a kormányalakító, majd elégedetlenségének adott hangot, hogy ma Szerbiában fontosabb hír, hogy mikor és ki rendelte el a rombolást, mint az, hogy illegális épületekről van szó, amelyeknek a tulajdonosai a felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak kiköltözni az épületekből. A városvezetést zsarolással és fenyegetéssel próbálták meggyőzni, hogy maradhassanak. Erre bizonyítékot azonban nem tudott felmutatni, de mint mondta, a nyomozószervek előtt ezek ismert tények.

Az újságíróknak arra a kérdésére, hogy ha tudni, kik rendelték el a Száva partján a magánkézben levő épületek lebontását, és a rendőrség miért nem tartóztatta le őket, a kormányalakító az újságírókat arra kérte, hagyják, hogy az illetékes szervek végezzék a munkájukat.

Világosan elmondtam, a városvezetést érinti a felelősség. Azt is elmondtam, hogy bizonyára nem vezérelte őket ebben semmilyen rossz szándék, de ez senkit sem igazol – hansúlyozta. Hozzáfűzte, bűncselekmény, illetve szabálysértés esetén senkinek nem tud és nem is akar segítséget nyújtani, a politikai felelősségvállalásról pedig még tárgyalnak. A polgármester politikai felelőssége kapcsán viszont csak annyit tett hozzá, hogy viselnie kell a következményeket, amelyeknek egy részét ő maga, a kormányalakító vállalja magára.

Április 25-re virradó éjjel álarcosok kíséretében jelentek meg a munkagépek, hogy mintegy 1000 négyzetméteren lebontsák azokat az épületeket, amelyek korábban nem rendelkeztek engedéllyel. Rodoljub Šabić közhasznú információk biztosa felelősségre vonta Belgrád városvezetését, majd a rendőrséget és a kommunális rendőrséget is, hogy nem reagált az esetre, miközben az álarcosok mozgásukban korlátozták a bontás helyszínén tartózkodó polgárokat, illetve elvették tőlük mobiltelefonjukat. Saša Janković köztársasági ombudsman vizsgálatot is végzett a rendőrségi telefonbejelentések kapcsán, és kiderült, hogy a rendőrség felsőbb utasításra nem szállt ki a helyszínre. Éppen ezért a rendőrség felelősségéről is kérdezték az újságírók Vučićot, aki csak annyit fűzött hozzá ehhez, szerinte a rendőrség nem vett részt a rombolásban, de mindenkinek, akinek a felelősségét az illetékes szervek bebizonyítják, felelnie kell.

A kormányalakító szerdai bejelentésére Saša Janković köztársasági ombudsman is reagált. Mint kiemelte, reméli, a bontás bűncselekménye kapcsán a bíróság is ítélkezik majd, a kormány pedig politikai felelősségre vonja majd az elkövetőket.

Habár Siniša Mali korábbi kijelentésében azt hangsúlyozta, hogy a városvezetés nem vett részt a bontásban, Goran Vesić, Belgrád város menedzsere a városi képviselő-testület szerdai ülése után nem kívánta kommentálni Vučić bejelentését. Arra kérte az újságírókat, hagyják, hogy az illetékes szervek végezzék az ügy feltárását.

Vagyis néhány napot még várni kell mire kiderül, kik rendelték el a bontást, illetve kit terhel a rombolás felelőssége. A nevek ismeretének hiányában és Vučić rejtélyes kijelentései miatt a közvéleményben találgatások keltek szárnyra, egyesek Mali lemondására számítanak.

A kommunális rendőrség is hárítja a felelősséget, Nikola Ristić, a fővárosi kommunálisügyi rendőrség vezetője nem kívánt az N1 televízió felkeresése kapcsán reagálni, azt mondta van idő beszélni az ügyről, majd máskor válaszol a kérdésekre. Tomislav Nikolić államfő pedig kiemelte tegnap, hogy a kérdéssel nem az államelnöknek, hanem az ügyészségnek kell foglalkoznia.

Ha a felelősség terhel valamelyik beosztásban levő személyt, nem láthatja el többé a megbízatását – hangsúlyozta Nikolić. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügy felgöngyölítése sem az államfő, sem pedig a kormányfő feladata, az ügyészségnek, a bíróságnak és a rendőrségnek kell ezt megtennie.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint milyen végkifejletre számít, amikor a halálos kimenetelű helikopterszerencsétlenség kapcsán sem zárult le az ügy, Nikolić kiemelte, az ország még nem szűnt meg, a nyomozás sem zárult le. Kiemelte, a mai korszerű világban semmit nem lehet elhallgatni.

Ez különösen Szerbiára igaz, ahol a médiumok sokkal szabadabbak annál, minthogy tartsák magukat bizonyos elvekhez, törvényekhez, kódexhez, amelyek megőriznének bármit is ennek a hivatásnak a becsületéből – hangsúlyozta Nikolić.