2024. április 24., szerda

Be kell tartani az IMF követelményeit!

A jelenlegi helyzetben egyszerűen nincsenek meg a feltételek a bérek és a nyugdíjak növelésére. Erre legkorábban 2017-ben lehet kilátás, ugyanis akkorra lesznek fenntartható szinten az állami kiadások – nyilatkozta Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke a vele készített legutóbbi interjúban, amelyben a szakember a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének mostani látogatására és az állami reformok helyzetére reagált.

Kifejtette, elsőként a közszféra észszerűsítését kell megvalósítani. Az államvezetés tervei között szerepel, hogy 2015 és 2017 között 75 ezerrel csökkenti az állami szektorban alkalmazottak számát, ám még nem kezdett hozzá, így ezért sem elképzelhető a bérek és a járulékok növelése. Véleménye szerint a pénzügyi helyzet rendezésére még háromévnyi takarékoskodásra van szükség, mivel nagy az államadósság, ezenkívül a közvállalatok problémáit is meg kell oldani.

– Akkor várható a stabilitás, ha a költségvetési hiány annyira alacsony lesz, hogy az államadósság csökkenni kezd – magyarázta a szakember.

Petrović arra is rámutatott, hogy az önkormányzatokban túl sok pénzt költenek bérekre és különböző támogatásokra, ahelyett, hogy a befektetésekre összpontosítanának.

– Ez komoly következményeket von maga után. Vajdaságban például a városi csapviznek csupán a 16 százaléka kifogástalan. Az országban a háztartások hatvan százaléka kapcsolódott rá a csatornarendszerre, Európában ez az arány 80 százalék. Ilyesmi miatt kell megváltoztatni az önkormányzatok politikáját – magyarázta.

A szakember szerint mégis az állami vállalatok szerkezetátalakítása a legfontosabb feladata a kormánynak. Mint elmondta, ha ezeket a problémákat nem orvosolják mielőbb az illetékesek, füstbe mehet az összes eddigi reformlépés.

Kiemelte, reformtervek léteznek, ezeket azonban véghez is kell vinni, hiszen az IMF-fel kötött szerződésben is megfogalmazták őket. Ezzel szemben a villanygazdaságban még most sincs kollektív szerződés, és a vasútvállalat holdingcégekké való átalakítása is akkor torpant meg, amikor racionalizálni kellett a dolgozók számát, a Srbijagasban pedig egyelőre csak tervekben létezik az átszervezés.

A 17 stratégiailag fontos vállalat témája mentén Petrović elmondta, az állam nem minden esetben fogalmazott meg kielégítő átszervezési tervet, tehát nem oldotta meg maradéktalanul a problémákat, így továbbra is veszélyes vizeken evez, ha közvetve, illetve közvetlenül támogatja ezeket a cégeket.