2024. március 29., péntek

Nemzedékeken át "öröklődik" az elhízás egy átfogó kutatás szerint

Nemzedékeken át "öröklődik" az elhízás egy nagy létszámú, hosszú távú svéd-új-zélandi kutatás szerint.

Túlsúlyos anyák lányai majdnem háromszor nagyobb eséllyel híznak el felnőtt korukban, mint a normális testsúlyú anyák lányai - derült ki a csütörtökön közzétett tanulmányból, amelyet az Aucklandi Egyetem és a svéd Uppsalai Egyetem kutatói készítettek. Elhízott anya lánya majdnem ötször nagyabb eséllyel lesz felnőtt korában elhízott a tanulmány szerint.

A kutatók 26 561 svéd anya-lánya páros koraterhességi adatait elemezték. Azt találták, hogy az elhízottak aránya két generáció között a négyszeresére ugrott: az 1982 és 1988 között várandósságukat kezdők 3,1 százalékáról a 2000 és 2008 között várandósságukat kezdő lányaik 12,3 százalékára.

"Az elhízás növeli annak kockázatát, hogy a várandós nőnél terhességi cukorbetegség, a preeklampsziának nevezett súlyos szövődmény vagy vetélés lépjen fel, de egyre több a bizonyíték arra is, hogy a kismama elhízása a születendő baba nemcsak gyerekkori, hanem felnőttkori egészségét is befolyásolhatja" - mondta Jose Derraik, az Aucklandi Egyetem kutatója.

Az elhízás arányának drámai növekedését részben megmagyarázhatja a túlsúlyt kiváltó környezet, "ahol a család étrendje és életmódja" elősegítheti a lányok hízását.

"Tanulmányunk hangsúlyozza, mennyire fontos megtörni az elhízás nemzedékek közötti terjedését azzal, hogy az élet első éveiben megteszünk mindent a megelőzésért. Sajnos ez nem egyszerű, az elhízás komoly közegészségügyi probléma, a társadalom minden szintjén szükséges megoldásokat találni rá" - mutatott rá Derraik.