2024. április 25., csütörtök

Negyven év után ismét nő áll Zombor élén

A 2012-es helyhatósági választáson a Demokrata Párt és támogatói szereztek többséget, mint korábban is nem egy alkalommal. Két évvel ezelőtt a Szerb Haladó Párt a demokraták szerint puccsal átvette a hatalmat a városi képviselő-testületben. Az április 24-ei önkormányzati választáson a haladók immár szinte abszolút többséget szereztek a városi képviselő-testületben, a 61 képviselői hely közül 30-at, vagyis könnyen találhattak maguknak partnert. A korábbi koalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt konstruktív ellenzékbe vonult. A Vajdasági Magyar Szövetség három képviselőt juttatott be a testületbe, a zombori dr. Goretić Vámoser Györgyit, a bácsgyulafalvi Jankovich Szilárdot, valamint a doroszlói Gellér Magdolnát. A VMDK–Magyar Mozgalom egy képviselői helyet nyert, amelyet a zombori Szladek László tölt be.

A haladók kezén maradt Zombor (Fotó: Fekete J. József)

A haladók kezén maradt Zombor (Fotó: Fekete J. József)

A testület tegnap tartotta alakuló ülését, ami a múlt reminiszcenciáit vetítette előre: korábban is voltak egyik napról a másikra összehívott képviselő-testületi ülések, a tegnapira ugyanígy például az Elég volt! lista megválasztott képviselői az ülés kezdete előtt 19 órával kapták meg a meghívót, de volt olyan fölszólaló képviselő, aki csupán a sajtóból értesült a tegnapi alakuló ülésről. Megjegyzem, ez is a sajtó szemfülességének köszönhető, hiszen a média se kapott hivatalos értesítést az eseményről, amit a választási eredmények kihirdetését követő 43. napon hívtak össze, és ezáltal eleve megsértették a testület ügyrendjét, ami szerint az eredmények kihirdetését követő 15 napon belül meg kell alakulnia a városi képviselő-testületnek.

Úgy tűnik, hogy a választás utáni hosszú csendet alaposan kihasználták a testületbe került pártok, mert az alakuló ülésen minden tökéletesen működött, nemcsak a leendő képviselők mandátumhitelesítése, hanem a tisztségviselők megválasztása is. Egyetlen jelöltre szavazhattak a képviselők, amikor a városi képviselő-testület elnökét választották meg dr. Zoran Parčetić személyében, aki a haladók sorait erősíti (korábban a városi tanács egészségügyi megbízottja volt), és előzőleg és most is állandó munkán lévő tagja lesz a testületnek. Helyettese párttársa, Miodrag Sekulić, ő az előző mandátumban is ezen a tisztségen volt, miként a testület újra kinevezett titkára, Vera Baljak is maradt a helyén. Mintegy negyven év után, másodízben nő áll a város élén Dušanka Golubović haladó párti polgármester asszony személyében, aki nyomban javaslatot tett a városi tanács összetételére. Golubović asszony eddig a közigazgatási hivatal élén állt. Előterjesztését követően Borislav Staničkov, a korábbi (szocialista) házelnök arra kérte a polgármester-jelöltet, hogy jó lenne ha ismertetné programját, hogy mérvadóan szavazhassanak a jelenlévők. Erre Golubović minden jegyzet nélkül részletekbe menő, lehengerlő programbeszédet tartott, amit a ház vastapssal jutalmazott, és a kérdésfölvető is a szószékről méltányolt.

A városi tanácsba a polgármester asszony javaslatára négy haladópárti, két radikális, egy VMSZ-es képviselő került be, valamint egy személy a Szerb Megújhodási Mozgalom soraiból. A Vajdasági Magyar Szövetséget Jankovich Szilárd képviseli a városi tanácsban a kisebbségi és egyházi kérdések felelőseként.