2024. április 23., kedd

Választási végkifejlet Temerinben

Đuro Žiga a polgármester, Pásztor Róbert a községi képviselő-testület elnöke

Gyakorlatilag a szavazóhelyeken április 24-én dőlt el, hogy a következő négy évben ki vezeti majd a temerini községet.

Szavaznak a képviselők: Gusztony András és Csorba Béla (Góbor Béla felvétele)

Szavaznak a képviselők: Gusztony András és Csorba Béla (Góbor Béla felvétele)

A Szerb Haladó Párt elnökének, Aleksandar Vučićnak a nevével fémjelzett Szerbia Győzedelmeskedik elnevezésű választási koalíció, amelynek listáján indult a Szerb Megújhodási Mozgalom is és a Szocialisták Mozgalmának néhány jelöltje is, összességében 17 mandátumot szerzett, ami abszolút többséget jelent a 33 tagú képviselő-testületben. Ezzel a választási eredménnyel akár egyedül is uralkodhattak volna a községben, ám a magasabb szinten kötött, korábbi egyezség eredményeként a községet vezető koalícióba bevették a VMSZ és a VMDP öt képviselőjét, valamint a legújabb fejlemények hatására a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia választási koalíció 3 képviselőjét, valamint a Szerbiai Oroszok Pártjának egy képviselőjét. Így lett a hatalmi koalíciónak végül is 26 tagja. Ellenzékben maradt a Szerb Radikális Párt (4), és az Együtt a mi Temerinünkért polgárok csoportja (3).

Pásztor Róbert a községi képviselő-testület új elnöke (Góbor Béla felvétele)

Pásztor Róbert a községi képviselő-testület új elnöke (Góbor Béla felvétele)

A képviselő-testület tegnapi, alakuló ülésén minden a megbeszélések szerint zajlott. Az ülést az elnök megválasztásáig, a legidősebb képviselő, Csorba Béla (VMDP) vezette. Munkáját a két legtöbb szavazatot kapott választási lista két legfiatalabb tagja segítette. A képviselők meghallgatták, majd elfogadták a képviselők megválasztásáról szóló jelentést, és hitelesítették a képviselői mandátumokat, majd hivatali esküt tettek. Ezt követően, még mielőtt sor kerülhetett volna a községi képviselő-testület új elnökének megválasztására, az Együtt a mi Temerinünkért polgárok csoport mind a három képviselője elhagyta az üléstermet és nem is tért többé vissza.

Đuro Žiga (SZHP) a községi képviselő-testület elnöki posztjának betöltésére Pásztor Róbertet (VMSZ) javasolta, akit titkos szavazással, 26 szavazattal meg is választottak, ellene 4-en szavaztak. Elnökhelyettessé Đorđe Stanivukot (SZHP) választották. Ezt követően nyilvános szavazással Milica Maksić személyében kinevezték a községi képviselő-testület titkárát, aki eddig is ezt a tisztséget töltötte be.

A testület végzést hozott a Mandátumvizsgáló és Mentelmi Bizottság elnökének, elnökhelyettesének és a bizottság tagjainak megválasztásáról, amit követően a községi képviselő-testület elnöke javaslatot tett Đuro Žiga személyében a község elnökének (polgármesternek) a megválasztására, aki nyomban javaslatot tett csapatának (helyettesének és a községi tanács 10 tagjának) megválasztására. Listás, titkos szavazással 26 igen szavazattal 4 ellenében meg is választották a községi tanácsot, amelynek alelnöke Nikola Ember lett. A tanácsban helyet kapott Gusztony András (VMDP), aki a környezetvédelmi reszort kapta. Mivel a Szirmai Károly Népkönyvtár eddigi igazgatója is helyet kapott a községi tanácsba, megbízott igazgatóként helyébe Pásztor Ágnest (VMSZ) választották.

Megalakultak a képviselői csoportok is, és hitelesítették a választási listákról azok mandátumát, akik a a községi tanácsba választottak helyére léptek.