2024. április 25., csütörtök

Rendhagyó iskolai óra az EU-ról

Kedden a magyarkanizsai városháza előtti parkban nyílt iskolai órát tartottak. Huzsvár Ervin polgármester-helyettes és Vígi László, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) szakmunkatársa a Magyarkanizsa által megpályázott Európai Diploma elnyerése apropóján ismeretterjesztő-tájékoztató előadás során beszélgetett 7. osztályos tanulókkal az Európai Unió fogalmáról, felépítéséről. Tették ezt annak ürügyén, hogy a szintén nyertes magyarországi Ajka után a napokban az önkormányzatba érkezett a díjat ismertető és annak leírását tartalmazó 7 panel.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Magyarkanizsa 2015. április 21-én nyerte meg az Európai Diplomát, az Európa Tanács kitüntetését, amelyet Huzsvár Ervin az elmúlt évben vett át Strasbourgban. A város önkormányzata Szerbiában egyedüliként büszkélkedhet ezzel a díjjal, amelyet az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok terén elért kiemelkedő eredményeivel érdemelt ki. A kitüntetési rendszer négylépcsős. Első lépcsőfoka az Európai Diploma, a második a Becsület Zászló, a harmadik a Becsület Plakett, a negyedik pedig maga az Európa Díj.

A polgármester-helyettes beszámolt arról, hogy Magyarkanizsa a közelmúltban tíz, közöttük kilenc uniós testvérvárosával épített ki szerteágazó kapcsolatrendszert. Ez a kapcsolattartás részben protokolláris, részben pedig sporttevékenységeket, az oktatást és a szociális hálót fedi le. Ezek a kapcsolatok lényegesek, mert rajtuk keresztül lehetőség nyílik közös pályázatokon való részvételre, ennek útján uniós forrásokhoz tud majd jutni a község.

Vígi László szakmunkatárs az Európai Unió előnyeiről szólva a diákoknak elmondta többek között, hogy ők 13–14 évesen most, 2016-ban miért szerencsések, miért jó, hogy a mai Európában élnek, és nem 1999-ben, a bombázások ideje alatt, vagy a 2000-es évek fordulójának Szerbiájában, akkor, amikor még lényegesen tovább kellett kopogtatni a nagykövetségek ajtaján, hogy átláthassunk egy kicsit a szebb Európába.

A diákokat elsősorban az érdekelte, mikor válik Szerbia az EU teljes jogú tagjává, és milyen előnyök származnak ebből. A pontos válaszra természetesen még várniuk kell.