2024. április 19., péntek

Mutogató-foglalkozás Zentán

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában is nagy sikerrel mutatkozott be a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nemrég elindított programja

Vajdaság több települése után kedden a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolába érkezett a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Mutogató programja, amelynek keretében az intézmény diákjai és pedagógusai komplex drámapedagógiai foglalkozáson vehettek részt. A program elsődleges célja, hogy a dráma felszabadító, élményt adó erejét a tanulók valóságos élethelyzeteiből való táplálkozásával és a különféle szituációk feldolgozásával a nevelés és az oktatás szolgálatába állítsák.

A Mutogató program olyan bemutató órák tartását öleli fel, amelyek során a képzésben résztvevő oktató a helyszínre kiszállva, az adott gyermekcsoport részvételével, komplex foglalkozás keretében mutatja be a sajátos módszer használatának és működtetésének alapjait.

– A tapasztalataink azt mutatják, hogy a különféle képzéseken résztvevő pedagógusok viszonylag gyakran találkoznak ugyan a drámapedagógia módszereivel, aminek során lehetőségük nyílik arra, hogy saját élményeket szerezzenek, ám azután ezeket az élményeket sok esetben nem tudják továbbvinni, hiszen amikor visszatérnek az osztályterembe, az átélt élménynek és a megszerzett tudásnak már csak a töredékét tudják átadni. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy ha mi magunk látogatunk el a diákokhoz, akkor ez az élmény megsokszorozódik. Részben azért, mert a gyermekek első kézből jutnak hozzá mindehhez, részben pedig azért, mert azzal a tanítási egységgel foglalkozunk, amely az iskolának, illetve az óvodának a programjában is szerepel – magyarázta lapunknak nyilatkozva Mácsai Mónika drámajáték-vezető, aki elmondta azt is, hogy a foglalkozásoknak az egyik kulcseleme, hogy a diákok és a pedagógusok is aktívan részt vegyenek rajtuk, eredményes megvalósulásuk érdekében.

– A tanítónőkkel minden esetben előzetes egyeztetést folytatunk, és ezt követően a foglalkozáson az éppen aktuális tanítási egységet képező olvasmányt dolgozzuk fel. Attól is függ, hogyan alakítjuk a foglalkozás menetét, hogy új vagy már feldolgozott anyagról van-e szó, de mindkét esetben rendkívül fontos, hogy mind a diákok, mind a pedagógusok aktívan részt vegyenek a munkában. Éppen ezért a foglalkozásokat mindig úgy tervezzük meg, hogy azokon mindenki, aki jelen van, aktívan rész vehessen. A bevezető, ráhangoló rész után elkezdünk foglalkozni azzal a témával, ami az olvasókönyvben is szerepel, többnyire észrevétlenül, úgy, hogy ezt maguk a gyerekek is egy nagy utazásként élhessék meg. Olyan utazásként, amelynek során fokozatosan bontjuk ki a cselekményt, és lépésről lépésre haladva jutunk el az új ismeretanyag megszerzéséig. Itt, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában József Jolán A város peremén című művét dolgoztuk fel, aminek során közösen teremtettünk meg valamit József Attila világából, lehetőséget kínálva a diákoknak arra, hogy megérintse őket az a sors, amely a költő és családja mindennapjait meghatározta, és ettől igazán fontossá váljon számukra József Attila alakja és munkássága – hangsúlyozta Mácsai Mónika, hozzátéve, nagy örömükre szolgál, hogy mind a diákok, mind a pedagógusok nagyon nyitottak a foglalkozásokra, amelyeket a visszajelzések alapján kivétel nélkül nagyon élveznek is.

A Mutogató programot a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hívta életre, amelynek illetékesei a jövőben is várják mindazon pedagógusok jelentkezését, akik maguk is szívesen részt vennének a programban.