2024. április 25., csütörtök

Szintfelmérő tesztek magyarul is

Gazdagodik az iskolakezdési csomag, új helyszínnel bővül a szerb nyelvi képzés, módosul az MNT ösztöndíjprogramja

Minimális módosításokon esik át a Magyar Nemzeti Tanács elsősök számára készülő iskolakezdési tanszercsomagja: belekerül a betűkirakó, az iskoláktól kért vélemények alapján pedig a füzetek száma és minősége is változik. Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke és Petkovics Márta, MNT végrehajtó bizottságának tagja ezúttal is arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy az iskolatáskán kívül ne vásároljanak be tanszerekből, ugyanis szinte minden lesz az iskolakezdési csomagban: füzetek, felszerelt tolltartó, rajzfelszerelés, vonalzókészlet, metalofon, ugrálókötél...

A jelenlegi adatok szerint mintegy 1435 magyarul tanuló elsős ül majd a padokban, mintegy 100 elsőssel van kevesebb mint tavaly, de ez a szám nem végleges, szeptemberig még változhat, tekintve, hogy vannak olyan szülők, akik még nem döntötték el, hogy milyen tannyelvű oktatásban részesüljön a gyerek.

Az MNT figyelemmel kísérve az oktatásügyben zajló eseményeket a napokban értesült arról, hogy az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézet az iskolaigazgatóságokon keresztül kiküldött az iskolákba egy értesítést, miszerint szeptember folyamán szintfelmérő tesztet fognak íratni matematikából és anyanyelvből a hatodikos, a nyolcadikos, valamint a másodikos középiskolai tanulókkal.

A levélben állt az is, hogy a nemzeti közösségek számára ők nem fordítják le a teszteket, magyar nyelvből nincs is tesztjük. Az MNT erről értesülve felkereste az intézet munkatársait és jelezte, hogy az MNT elvállalja a matematikatesztek lefordítását, magyar nyelvből pedig megbízza a gyakorló magyartanárokat, hogy állítsák össze a tesztet, Így minden diák elé egységes teszt kerül.

 Nagybecskerek az új helyszín

A Magyar Nemzeti Tanács az előző évekhez hasonlóan az idén is megszervezi az ingyenes intenzív szerb nyelvi képzést, amelynek célcsoportja a harmadik osztályt végzett középiskolások. A tanfolyamra július 4-e és 22-e között kerül sor. A program a július 1-jei szintfelmérő teszttel indul. Nyolc helyszínen tartják meg a képzést. Elsődlegesen hét helyszín lett meghirdetve, Szabadka, Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Ada, Óbecse és Temerin, de Nagybecskerekről is jelezték, hogy igény lenne rá, van egy csoportnyi érdeklődő. Ezúttal is 80 órás lesz a képzés, azzal, hogy az előző években négy hétig tartott a tanfolyam, az idén pedig három hétig fog tartani: a képzés első két hete valósul meg azon a helyszínen, amelyet a diák választott napi 4 órával, a harmadik héten pedig mindenki az újvidéki Európa Kollégiumban kap ingyenes szállást és étkezést (a szülőknek csak az Újvidékre utazást kell megoldaniuk), az órákat pedig a József Attila Általános Iskolában tartják meg naponta 8 óra lesz, azaz délelőtt 4 és délután 4. Az, hogy Újvidékre kerülnek a tanulók a harmadik héten, az Európa Kollégiummal, nevelőtanáraival, az egyetemi várossal való megismerkedést is szolgálja, betekintést kaphatnak arról, hogy mi várja őket, ha a tanulmányaikat Újvidéken folytatják.

Az MNT június 1-jén elküldte az iskoláknak a képzésre vonatkozó értesítést, a diákok június 10-ig jelentkezhetnek az osztályfőnöküknél.

 Módosul az ösztöndíjprogram

A Magyar Nemzeti Tanács elnökének felsőoktatási konzultatív testülete megvitatta azokat a javaslatokat, amelyek a jobbítás szándékával kerülnek az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramjába. Ezeket az előterjesztéseket vitatta meg az MNT oktatási bizottsága is a hét elején tartott ülésén, a javaslatok ezután az MNT elnöke elé kerülnek, és a tanács fogja elfogadni.

Az ösztöndíj összege nem változik. Az alapösztöndíj továbbra is 110 euró, az eddigi elbírálási pontok mellé (hiányszakon tanul-e a hallgató, elvált szülő gyermeke-e, elhalálozott-e az egyik szülő) új pontként a nagycsaládosokat is támogatják: plusz összeget jelent, ha a családban három vagy ennél több gyermeket nevelnek. Ezen szempontok szerint a továbbiakban is 110 és 150 euró között alakul. Újdonság, hogy megnyitják az alapösztöndíj lehetőségét és az Európa Kollégiumban való beköltözés lehetőségét azok számára is, akiknek nem volt lehetőségük anyanyelven tanulni. Ez 19 község – Alibunár, Bács, Belcsény, Fehértemplom, Inđija, Karlóca, Mitrovica, Ópáva, Ópázova, Palánka, Pecsince, Petrőc, Ruma, Šid, Titel, Ürög, Verbász, Versec és Zsablya – leendő hallgatóit érinti. Ezeknek a tanulóknak részt kell majd venniük egy meghallgatáson, amelyet a tanács elnökének külön erre a célra kinevezett bizottsága tart, amely meggyőződik arról, hogy a leendő pályázó megfelelő szinten beszéli-e a magyar nyelvet. E meghallgatásra vagy a történelmi egyházak vagy az adott önkormányzat területén működő, magyar kultúrát ápoló egyesületek egyike írásban javasolja a tanulót.

Az Európa Kollégiumban való bekerülés feltételei is módosulnak, ugyanis immár azok is pályázhatnak, akik Újvidék 30 kilométeres körzetében laknak, azzal, hogy túljelentkezés esetén a távolabbról érkezők részesülnek előnyben.

A Várady-ösztöndíj is változásokon esik át: ezentúl külön bírálják el a mesterképzésben és a doktori képzésben résztvevő hallgatók ösztöndíjazását, Várady Tibor akadémikussal egyeztetve. A Várady kiválósági ösztöndíjhitelt a doktori képzésben résztvevő hallgatók nyerhetik el, számuk a korábbi 10 helyett most 20-ra növekszik. A mesterképzésben részt vevők ösztöndíjazása pedig nem hitel formájában valósul meg a továbbiakban, hanem ezentúl nem visszatérítendő ösztöndíjat kaphat 50 hallgató. Ezt a javaslat is elhangzott az oktatási bizottság ülésén, elfogadták, és ez a javaslat is az MNT elé kerül.