2024. március 29., péntek

Đinđić-szobor, Vučićtól

Mindenki támogatja az elképzelést, sokan szeretnék azonban, ha nem a jelenlegi kormányfő leplezné le a meggyilkolt miniszterelnök leendő emlékművét

A belgrádi képviselő-testület tegnap létrehozta a Zoran Đinđić-emlékmű felállításának előkészítésével megbízott bizottságot, a döntést nagy szavazattöbbséggel, egyetlen ellenvokssal fogadta el a ház. Dr. Dragan Simićet, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának tanárát jelölték ki a bizottság élére. A bizottsági tagok között van Svetomir Arsić Basara akadémikus, Dušan Kovačević drámaíró és Goran Vesić, Belgrád város menedzsere is.

Goran Vesić fontos civilizációs lépésnek nevezte a Đinđić-emlékmű létrehozását, aki emlékeztetett, hogy Aleksandar Vučić kormányalakító és korábbi kormányfő javasolta: az egykori miniszterelnök halálának tizenötödik évfordulójára, 2018. március 12-ére kapjon a főváros egy megfelelő emlékművet.

Meggyőződésem, hogy a munka kiváló ütemben halad majd. Az az elképzelésünk, hogy a bizottság a következő hónapokban egy nemzetközi pályázatot írjon ki a Zoran Đinđićnek szentelt emlékmű létrehozására. A pályázat hat hónap alatt zárulna, majd ezt követően a nyilvánosság minél szélesebb körének bevonásával elfogadnánk a legjobbnak számító kivitelezési tervet – magyarázta a menedzser.

Úgy fogalmazott, hogy az emlékművet Đinđić lakása közelében emelnék fel, s ezt az elgondolást az egykori kormányfő családja is támogatásáról biztosította. Egy olyan lépésről van szó, melynek egyesítenie, és nem szétválasztania kell az embereket, tette hozzá, s véleményének adott hangot, hogy minden olyan személy megérdemel egy emlékművet, emlékhelyet Belgrádban, aki sokat tett Szerbiáért, Đinđić pedig vitathatatlanul ezen személyek közé tartozott. Megfogalmazása szerint Đinđić ma örömmel látná, hogy az ország csatlakozási tárgyalásokat kezd az Európai Unióval, hogy normális állammá válik, hogy mindenütt tisztelik a világban. Arra a kérdésre válaszolva, hogy örülne-e neki, hogy Aleksandar Vučić emelteti fel ezt az emlékművet, Vesić elmondta: nincs nagyobb elismerés annál a volt miniszterelnök számára, hogy maga a szerb kormány áll a projektum mögött. Ez ugyanis igazolja, hogy a szerb társadalom egésze elismeri jelentőségét és munkásságát, hiszen Zoran Đinđić emléke elsősorban a családjáé, tettei pedig a társadalom egészét megilletik – tette hozzá.

A JAVASLAT NAGYSZERŰ, AZ INDÍTÉK ELFOGADHATATLAN

Az emlékmű felállításával foglalkozó bizottság létrehozását a Demokrata Párt is támogatta. Balša Božović városi frakcióvezető kijelentette, nem egy új elképzelésről van szó, a demokraták még 2013 júniusában kezdeményezték ugyanezt.

A mai döntés tulajdonképpen a bizottság tagjainak cseréjéről szól, ami bizonyítja, hogy a döntés korábban megszületett. A korábbi határozatot azonban a mai napig bojkottálták, ahogyan minden mást is, amit a korábbi városvezetés fogadott el – közölte Božović.

Bejelentette, hogy a DP képviselői jelen lesznek majd az emlékmű leleplezésén, s a polgárokat is arra fogják felszólítani, hogy ott legyenek, s ne engedjék meg, hogy azok vegyék körül az emlékművet, akik életében mocskolták Đinđić nevét, s még halálát követően is üldözték. Mint mondta, egyezik az emlékmű létrehozásával, nem tud azonban egyezni az emlékmű-állítás indítékaival.

Aleksandar Vučić rezsimje folytatja azt a munkát, amelyet a DP kezdett meg 2013. június 25-én, de egészen más okokból. Vučić és köre életrajzainak tisztára mosása az emlékmű-állítás egyetlen valódi célja. Ezt keserű szájízzel fogadja mindenki, akinek az volt a meggyőződése, hogy Zorannak a Szerbiáért elkövetett érdemeiért kell emlékművet kapnia, azért, hogy végül az életével kellett fizetnie Szerbiáért – jelentette ki a DP városi képviselőcsoportjának vezetője.

FIATALOK KÖZÖTT A HELYE

Amellett, hogy az ország miniszterelnöke volt, Đinđić Belgrád polgármesteri tisztségét is betöltötte egy időben, s erről sem lenne szabad megfeledkezni, közölte Jasmina Mitrović Marić, az utcanevekkel és emlékmű-állításokkal foglalkozó fővárosi bizottság elnöke. Véleményének adott hangot, hogy az emlékmű helye valóban az akadémiai polgárok között van, hiszen kevesen foglalkoztak filozófiai gondolkodásaik során annyit a fiatalsággal, mint a meggyilkolt kormányfő.

MIÉRT ÉPPEN VUČIĆ?

Korábban, a Đinđić-emlékmű felállítási szándékának bejelentésekor éles hangnemben reagáltak sokan annak tényére, hogy éppen Aleksandar Vučić, a demokratikus fordulat utáni első kormányfő akkori legnagyobb politikai ellenfeleinek egyike emeltet emlékművet. Žarko Korać, a Đinđić-kormány alelnöke közölte: szép, hogy Szerbia meg akar emlékezni néhai miniszterelnökéről, de Vučić az utolsó személy, akinek le kellene lepleznie ezt az emlékművet, már csak azért is, mert annak idején a Zoran Đinđić sugárút utcanévtáblákat Ratko Mladić sugárút feliratú öntapadós címkékkel ragasztgatta le Belgrádban. Dragoljub Mićunović, a DP tisztségviselője kommentár nélkül maradt: ez a bejelentés önmagáért beszél, azt hiszem, semmilyen kommentárt nem kell fűznöm hozzá, fogalmazott.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke a Twitteren bejegyzésében fotókat közölt a párt székházában található Đinđić-szoborról, azzal az üzenettel, hogy a szobor már most is létezik, a Dragan Đilas által irányított (demokrata párti) városvezetés azonban elutasította annak elhelyezését azzal az indokkal, hogy nem közterületre illő szoborról van szó.