2024. április 24., szerda

Valóban ártalmas az Oroszországba exportált alma?

A szerbiai illetékes szervek szerint még nem érkezett hivatalos visszajelzés

A napokban a média felkapta a hírt, hogy az Oroszországba exportált gyümölcs és zöldségfélék tíz százalékában a megengedettnél sokkal nagyobb volt a növényvédelmi vegyszerek és a nitrátok koncentrációja, a szóban forgó áru pedig Moldáviából és Szerbiából érkezett Oroszországba.

Az orosz mezőgazdasági felügyelők jelentése szerint májusban összesen 1068 mintát vizsgáltak meg. A Szerbiából és Moldáviából exportált almában találtak vegyszereket a legnagyobb koncentrációban, valamint a földieperben, amely szintén az említett országokból származott. Az orosz illetékesek már jelezték, hogy intézkedni fognak az ügyben.

A szerbiai felek közül Nenad Milojević, az agrártárca növényegészségügyi felügyelőségének vezetője szerint csupán médiahíresztelésről van szó, hiszen Oroszország eddig egyetlen jelentést sem küldött nekik az ügyre vonatkozólag.

Mint megjegyezte, az országban rendszeresen végeznek élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket, és ezekből kiderült, hogy a szerbiai gyümölcs és zöldségfélék alkalmasak emberi fogyasztásra. Elmondta, hogy különböző szűrőpróbaszerű vizsgalatokat tartanak, azokat a termelőket viszont gyakrabban ellenőrzik, akiknek az árujával a korábbi években probléma adódott.

Hasonlóan nyilatkozott a mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi igazgatósága is, amely a minap bejelentette: hivatalos jelentést még nem kaptak arra vonatkozólag, hogy az orosz föderáció felügyelőségei rendellenességeket tapasztaltak a szerbiai behozatali gyümölcs és zöldségfélék esetében.

– A növényegészségügyi inspekció az ügy kirobbanása óta csaknem 20 mintát vett az orosz piacra szánt kérdéses gyümölcsfajtákból, és eddig egyetlenegyben sem talált növényvédelmi szereket a megengedettnél nagyobb mennyiségben. Az élelmiszer-biztonsági törvény világosan kimondja: tilos az olyan élelmiszer forgalmazása, amely káros az egészségre. Azok, akik ebben az ágban tevékenykednek, kötelesek szavatolni, hogy az általuk termesztett gyümölcs vagy zöldségféle fogyasztásra alkalmas. Hasonló a helyzet a növényvédelmi szerek alkalmazásánál is – nyilatkozták az agrártárca munkatársai a Tanjugnak.

A tárcában megjegyezték, ha kiderül, hogy a forgalomba helyezett (vagy helyezendő) áru nem felel meg a biztonsági előírásoknak, az illetékesek visszavonják az adott terméket, majd eljárást indítanak.

– A behozatal előtt mintát vesznek az áruból, és csak utána engedélyezik az országhatár átlépését, ha minden ellenőrzésnek megfelel. Ha rendellenességet tapasztal az ellenőr, visszaküldi az árut és az idevágó törvénykerettel összhangban eljárás indítását kezdeményezi – magyarázták a minisztériumban.