2024. április 25., csütörtök

Szülinapos az ovi

A kishegyesi óvoda idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját

Az ünnepi programsorozat első eseményére hétfőn délután került sor: dr. Virág Gábor helytörténész az óvoda történetét bemutató előadást tartott. Kőműves Gizella, a Pán Péter Gyermekintézmény igazgatója elmondta, hogy az előadásra meghívták az óvoda egykori alkalmazottait is.

Dr. Virág Gábor előadását tartja (Lakatos János felvétele)

Dr. Virág Gábor előadását tartja (Lakatos János felvétele)

– Úgy gondoltuk, hogy ez az évforduló kapcsán jó lenne egy történelmi visszatekintést tartani, hogy mi minden történt ez alatt a 120 év alatt. Ehhez hívtuk segítségül dr. Virág Gábor tanár urat, aki már korábban is foglalkozott az óvoda történetével. Fontos azt is megemlíteni, hogy él még olyan óvónő, Kovács Etelka, aki a második világháború után kezdett az óvodában dolgozni, s ő is beszélt az óvoda történetéről, személyes élményein keresztül. Vendégként meghívtuk azokat a nyugdíjas óvónőket is, akiknek a karrierje során csak egy megálló volt a kishegyesi óvoda, később továbbmentek más óvodákba – mondta el Kőműves, és hozzáfűzte, hogy visszatekintő előadást a nyugdíjas óvónők személyes élménybeszámolói, emlékezései tették közvetlenebbé.

Az előadás mellett két másik eseménnyel ünneplik meg az óvoda 120 éves fennállását. A hét során egy fát ültetnek el az óvoda udvarán, pénteken pedig a színházteremben ünnepi műsorra kerülsor.

– Pénteken 17 órakor kezdődik az ünnepi műsorunk, amelyen fellép a kishegyesi óvoda minden csoportja. Emellett a szeghegyi (lovćenaci) és a bácsfeketehegyi (feketicsi) óvodából is szerepel majd egy-egy csoport. A műsorban láthatók lesznek a Fejlesztő kuckó elnevezéssel működő csoportok is, amelzek igen népszerűek a gyerekek körében. Ilyen az ének-, a balett-, az angol-, a tánc- és a néphagyományőrző csoport. Nagyon érdekes lesz a legkisebbek, a bölcsödések fellépése is. Az előadásra önkéntes adomány lesz a belépő – mondta el az igazgatónő, majd arról is szólt, hogy a jubileumra játékkiállítást készítettek az óvoda tornatermében. Ez a különböző korok népszerű játékait mutatja be, egészen az 1940-es évektől.

Kőműves végezetül arról is beszámolt, hogy év elején a Bethlen Gábor Alap Zrt.-nél pályáztak a jubileum kapcsán. Ebből a pályázatból finanszírozzák a megemlékezések egy részét, valamint 16 darab irodai széket vásároltak. Az óvoda a Szekeres László Alapítványnál is beadott egy Csináld magad! elnevezésű pályázatot, egy varrógépre és jelmezekhez való ruhaanyagokra kaptak pénzt. A pénteki műsorban az ovisok már a pályázati pénzből készült jelmezekben fognak fellépni – tudtuk meg az igazgatónőtől.