2024. április 24., szerda
PÉNTEKEN KEZDŐDIK A LABDARÚGÓ-EB

Mit vár a magyar válogatottól a 2016-os Európa-bajnokságon?

Két nap múlva, pénteken a Franciaország–Románia mérkőzéssel elkezdődik a 2016-os Európa-bajnokság. A magyar válogatott a norvégek elleni pótselejtező megnyerésével jutott ki a kontinensbajnokságra, ahol az F csoportban Ausztria, Izland és Norvégia lesz az ellenfele. Labdarúgókat és sportújságírókat kérdeztünk meg arról, hogy ők mit várnak a Bernd Storck vezette nemzeti együttestől a franciaországi tornán.

Zakinszky Márk, a Vajdasági Televízió sportújságírója: Véleményem szerint a 44 éves átok megtörése már magában hatalmas siker. Legyünk őszinték: az elmúlt évtizedekben a magyar futball nem az, ami Puskás és az Aranycsapat idejében volt, ami azt is jelenti, hogy ettől a magyar válogatottól nem várhatunk olyan eredményt a franciaországi Eb-n, mint amit az említett csapat produkált a maga idejében. Jól mondta Dárdai Pál, hogy a magyar nemzet nem felejtett el futballozni, csak a világ változott, és fel kell zárkózni. A sorsolás sem a magyar csapat kezére játszott, mert igenis komoly csoportba került, ahonnan nehéz lesz továbbjutni. Jelen pillanatban Portugália magasabb szinten van, mint Magyarország, azt hiszem, ez mindenkinek világos. Persze, nincs lehetetlen. Ezt talán éppen Görögország – Otto Rehhagel vezetésével – bizonyította a legjobban 2004-ben, amikor az akkori házigazda portugálokat lepték meg az első fordulóban, majd megnyerték az Eb-t. A görögöknek akkor és a magyaroknak most német szövetségi kapitányuk van, de ezen kívül más hasonlóságot nem látok. Még azt sem, hogy reális lenne a hasonló meglepetés, mint 2004-ben. Azt azért nem kell elfelejteni, hogy a mostani magyar válogatott alapjait Dárdai Pál fektette le, aki ugyancsak a német iskolát képviseli. Már az első akadály nagyon komoly kihívás lesz Dzsudzsákéknak. Szerintem Ausztria – Belgium mellett – az Eb egyik meglepetéscsapata lehet. A keretet a svájci Marcel Koller 2011 óta építi. A csapatot ezen az Eb-n és a selejtezőben is a Bundesligában és az angol Premier Leagube-ben játszó labdarúgók képezik. A második csoportmérkőzés tűnik a talán a legkönnyebbnek, hiszen Izland lesz az ellenfél, amelynek ez az első Eb-részvétele. A szakértők azt mondják, hogy a szigetország játékosai csak úgy röpködnek a pályán. Én bevallom, nem láttam őket mérkőzéseken, de valahogy úgy vagyok vele, hogy Magyarország elbír velük. A harmadik fordulóban érkeznek a portugálok. Ha sikerülne az előző két mérkőzés egyikét megnyerni, akkor sokkal könnyebb lenne a portugálok ellen. A lényeg az, hogy a magyar csapat úgy álljon hozzá ehhez a kontinensviadalhoz, hogy nincs veszítenivalója, aztán meg majd kiderül, hogy milyen eredményre lesznek képesek. Mindenesetre: HAJRÁ, MAGYARORSZÁG!

Takács Tamás, a Debrecen labdarúgója: Én meglepetést és továbbjutást várok a magyar válogatottól. Egyértelmű, hogy nagyon szurkolok nekik, megérdemelték, hogy kint lehessenek, és ha már ott vannak, szeretném, hogy minél tovább eljussanak, biztos vagyok benne, hogy mindent meg fognak tenni ennek érdekében. Kemény munkát végeztek az Eb-felkészülés alatt, bízom benne, hogy ennek meglesz az eredménye. Az osztrákok és a portugálok igen erős ellenfelek lesznek, de ugye már tapasztaltuk sokszor a futballban, hogy ilyen tét mellett bármi megtörténhet. Úgy gondolom, Izland lehet az a csapat, amelyet a magyar válogatott megfoghat.

Pincési László, az Origo sportújságírója: Ahogy az elmúlt 44 évben telt-múlt az idő, úgy merengtünk azon, milyen jó lehetett a szüleinknek, akik még láthatták (vagy legalább rádión hallhatták) a magyar labdarúgó-válogatott legutóbbi, 1972-es Európa-bajnoki szereplését. 1986-ig legalább az illúzió megmaradt, hogy ha sikerül a vb-re kijutni, akkor egy kontinenstorna is összejön valahogy, de a mexikói 0:6 után nem sok reménykednivalónk maradt. Egyszer közel álltunk ugyan a bravúrhoz, de a 2004-es Eb-selejtezőkön nem volt olyan kvalitású edző, aki tudta volna, hogy Rigában ne rohanjunk neki a letteknek, különben bohócot csinálnak belőlünk a kontráikkal. A mostani Európa-bajnokság selejtezőinek első fordulójában az északír válogatott az új Fradi-stadionból elvitte a három pontot. Akkor nem hittem a csodában. Annyiszor kellett bizakodni a sorsolások után, hogy látva Pintér Attila elképzelés nélküli válogatottját, egy mérkőzés után feladtam. De jött Dárdai Pál, s a fiatalos felfogással párosuló német precizitás csodát tett. Dárdai bebizonyította, nem kell akadémiai székfoglalót tartani a játékosoknak, egyszerű taktikával és fegyelmezett játékkal is lehet sikert elérni. A csapat pótselejtezős helyen zárt, végül Norvégiát oda-vissza legyőzve 44 év után Eb-résztvevő lett. Hogy mire lehetünk képesek? Bármire, mert Ausztria és Izland nem legyőzhetetlen ellenfél (sajnos Portugália az lesz), ráadásul a csoportok első két helyezettjei mellett a négy legjobb csoporharmadik is bejut a nyolcaddöntőbe. Bár a magyar pesszimista nemzet, reménykedni és számolgatni szeret. Erre minimum nyolc napig lesz is lehetősége. Abban bízhatunk, hogy Bernd Storck, illetve segítője Andy Möller van annyira tapasztalt, hogy képes nyerőt húzni. Úgy, ahogy Kleinheisler László a semmiből előkerült, az érthetetlen módon favorizált Szalai Ádám is megtáltosodhat. Vagy éppen eltűnik a kispadon, és Nemanja Nikolić, Böde Dániel vagy Priskin Tamás lesz a nyerő ember. Hisz éppen ez a Storck-mágia lényege: húzz váratlant, és reménykedj, hogy bejön! Kell is egy tökös csatár, mert 191 perce gólképtelenek vagyunk. A kulcskérdés a védekezés lesz – láthattuk, a németek ellen 56 másodpercig működött a lestaktika, szerencsére a bíró megkönyörült rajtunk –, félő, hogy öt NB I.-ben és két lengyel élvonalban edződő védőt könnyebb lesz zavarba hozni. De ha ezt sikerülne stabilizálni, akkor nem elképzelhetetlen, hogy túléljük a csoportkört. Aztán a 16 között jöhetnek a spanyolok, a németek, esetleg a walesiek vagy az oroszok.

Tóth Tibor, a Hét Nap sportújságírója: A magyar labdarúgó-válogatott már az Eb-re való kijutással teljesítette az elvárásaim, ugyanis a selejtezők rajtján, az északírek elleni budapesti vereséget követően nem hittem, hogy jogot szerez a franciaországi kontinenstornán való részvételre. Evés közben jön meg az étvágy, így ha már kijutott a válogatott, akkor nem kellene sietni haza, és a csoportból tovább kellene jutni a nyolcaddöntőbe. Természetesen ez egyáltalán nem lesz könnyű, hiszen az osztrák és az izlandi együttes is komoly játékerőt képvisel, a portugálokról nem is beszélve. Vízválasztónak az Izland elleni mérkőzést tartom, amelyet feltétlenül meg kell nyerni, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a szigetországi válogatott oda-vissza verte Hollandiát, tehát ellenük is alaposan meg kell majd izzadni a győzelemért. A több délszláv származású játékossal felálló Ausztria ellen, pláne, hogy a sógorok ellen rajtol a válogatott, nem sok esélyt adok a magyar csapatnak, viszont a továbbjutáshoz szükséges pont begyűjthető a portugálok elleni mérkőzésen. Abban bízhatunk, hogy a luzitánok a harmadik fordulóban már hat ponttal a birtokukban futnak ki a pályára, a legjobbjaikat pihentetik a nyolcaddöntőre, és ebben az esetben a magyar válogatottnak minden esélye megvan, hogy egy pontot elcsípjen Ronaldóéktól. Amennyiben a portugáloknak a csoport utolsó mérkőzése a presztízsen kívül többet jelent, akkor úgy vélem, ellenük sincs sok keresnivalónk. A válogatott egy masszív együttest képez, amely nehezen kap, de nehezen is ad gólt. Akkor sem leszek elkeseredve, ha a válogatott a csoportküzdelmeket követően búcsúzni kényszerül a tornától, ugyanakkor bízom a bátor, harcias, gólra törő játékban, amelynek meg kell hoznia az eredményt, ami akár továbbjutást is jelenthet. Ez pedig hatalmas siker lenne mindenkinek.

Farkas Dániel, a szabadkai Spartacus labdarúgója: Ha Magyarország csoportját összevetjük más kvartettekkel, azt is mondhatjuk, hogy megúszták a sorsolásnál. A csapattól főként védekezésen alapuló játékot várok, amiből kontrákra építve próbál majd gólt szerezni. Az utóbbi időszak legtöbb meccsén is így játszottak: beállnak védekezni, kemények, aztán kontrákból vagy pontrúgásokból próbálnak veszélyt teremteni. Utóbbi fontos lehet, hiszen nagyon jó pontrúgója van a magyar válogatottnak Dzsudzsák Balázs személyében. Remek szabadrúgásai vannak, képes megbolygatni az ellenfél védelmét, neki kellene a hátára vennie a csapatot. Minden együttesnek kell néhány húzóember, a magyarok esetében ő lehet az egyik. Remélem, hogy Nemanja Nikolić is szerepet kap majd, habár a németek ellen nem játszott. Kiváló szezont zárt, gólkirály és az év játékosa lett Lengyelországban, benne inkább látom a gólveszélyt, mint Szalaiban vagy Priskinben. A magyar bajnokságban szereplőkre is kíváncsi vagyok, hiszen közülük most sokan megmutathatják magukat, és jó teljesítménnyel elkerülhetnek külföldre, az NB I.-nél sokkal magasabban jegyzett ligákba is. Verhetőknek tartom az ellenfeleket. Ha az első meccsen Ausztriát legyőznék, máris nagy lépést tennének a továbbjutás felé. Persze, a döntetlen is jó azon a meccsen, de utána a biztos továbbjutáshoz le kell győzni Izlandot. Néztem az osztrákok utolsó felkészülési meccsét, próbálnak németesen játszani, de nem győztek meg nagyon, kemény, határozott játékkal legyőzhetőnek tűnnek. Az izlandiak meg szerintem ellőtték a puskaporukat a selejtezők során, nekem nem tetszik a játékstílusuk, remélem, ők lesznek a kiesők. Meglátásaim szerint ebből a csoportból a portugál, magyar, osztrák hármas jut majd tovább, Izland pedig búcsúzik. Habár nekem mindegy, mi lesz a sorrend, csak Magyarország jusson tovább. Az bizony nagy eredmény lenne.

Dóró Alen, a Pannon RTV Napi foci műsorának vezetője: Szerbia ugyan nem tudta kvalifikálni magát a tornára, de a vajdasági szurkolóknak nincs okuk szomorkodni, hiszen a magyar válogatott 44 év után ismét kijutott az Eb-re. Nemanja Nikolić és társai nagyon kemény csoportba kerültek, ahol Izlandot mindenképpen meg kell verniük, hogy legyen esélyük a továbbjutásra. Portugália és Ausztria található még ebben a csoportban, amelyeknek ugyan papíron sokkal erősebb a keretük, de stabil védekezéssel ellenük is lehet keresnivalójuk Bernd Storck fiainak. Ezt alátámasztja, hogy a selejtezőkön és az ezt követő felkészülési mérkőzéseken is láthattuk, hogy a csapat ugyan nem rúg, de nem is kap sok gólt. Egy Izland elleni győzelem és még egy döntetlen mellett szinte biztosan tovább lehet jutni az egyenes kieséses szakaszba. Egy győzelem és két minimális vereség mellett is ott lehetnek a magyarok a legjobb 16-ban, mivel a négy legjobb csoportharmadik is továbblép a csoportjából. Itt lehet nagy szerepe a gólaránynak. Storck 23 fős keretében nincs nagyobb meglepetés. Többségében azok a játékosok utazhatnak Franciaországba, akik a selejtezők során kivívták az Eb-szereplés jogát. A magyar keret egyetlen furcsasága, hogy viszonylag sok csatár szerepel benne. Ez némileg ellentmond annak, hogy a korábbi mérkőzéseken Bernd Storck inkább a védekezésre koncentrált, és legtöbbször egy csatárral állította fel a kezdő tizenegyet. Franciaországban lehet, hogy meglepetésre készülnek egy esetleges Szalai–Nikolić tandemmel. Érdekességnek számít, hogy 12 évvel ezelőtt szintén német edző irányításával a görögök már tudtak csodát tenni. Ha a magyar labdarúgók erre nem is lesznek képesek, de én mindenképpen pozitív szereplésre számítok. Minimális és talán reális elvárás a csoportból való továbbjutás. A fogadóirodák ugyan nem ilyen derűlátóak a magyar válogatott Eb-szereplését illetően, de aki nem hisz a jóslataiknak, és sok pénzt szeretne nyerni, az fogadjon a magyarokra.