2024. április 24., szerda

Egyformán viszonyul mindenkihez

A hét helyett egyelőre hat alelnököt választott meg a parlament

Két napig tartó vita után hétfőn este kilenc óra körül az új felállású parlament végre megválasztotta a parlament elnökét, ez után már gyorsabb ütemben folyt a képviselőházi munka. Habár a képviselői csoportok vezetőinek megállapodása szerint 7 alelnököt kellett volna megválasztani, hatot szavaztak meg. A köztársasági parlament főtitkára Svetislava Bujalić lett. És bár napirenden szerepelt, a parlamenti munkatestületek tagjainak a megválasztása még hátra maradt.

Maja Gojković megválasztása előtt a képviselői padban (Fotó: Ótos András)

Maja Gojković megválasztása előtt a képviselői padban (Fotó: Ótos András)

Maja Gojković, miután a parlamenti képviselők a második mandátumot is megszavazták neki, kijelentette, egyformán fog viszonyulni mindegyik képviselőtársához. Mint mondta, a parlament régi-új elnökeként hatalmas felelősséget vállalt magára, éppen ezért nem állhat sem a többségi pártok, sem pedig a kisebbséget alkotók oldalára.

Az alelnökök megválasztása esetében hiába állapodtak meg a frakcióvezetők abban, hogy támogatni fogják mind a hét javaslatot, az Elég volt! jelöltjét, Jasmina Nikolićot végül nem támogatta a parlament, így hat parlamenti alelnököt választottak meg. Így Maja Gojkovićnak a munkájában segít majd Veroljub Arsić (Szerb Haladó Párt), Vladimir Martinović (Szerbiai Szociáldemokrata Párt), Konstantin Arsenović (SZENYP), Đorđe Milićević (Szerbiai Szocialista Párt), Vjerica Radeta (Szerb Radikális Párt) és Gordana Čomić (Demokrata Párt).

Maja Gojković kijelentette, az üresen maradt helyről az elkövetkezőkben tárgyalnak majd a képviselőkkel.

Napirenden szerepelt a parlament különböző munkatestületei tagjainak a megválasztása is. Erre azonban egyelőre nem került sor, a házelnök szerint ugyanis a képviselői csoportok közül néhányan még nem jelöltek embereket az adott munkatestületekbe. Az ülés folytatásáról még nem döntöttek.