2024. április 20., szombat

Majdnem tökéletes a harmónia a pártok között

A radikális párt, az Elég volt! mozgalom és a Dveri biztosan nem csatlakozik a hatalomhoz, derült ki a tegnapi kormányalakítási tárgyalásokat követően

Tegnap befejeződött a kormányalakítási tárgyalások első köre. Aleksandar Vučić kormányalakító, a Szerb Haladó Párt elnöke az SZSZP–ESZ koalíció, az SZRP, az LDP–VSZL–SZP koalíció, az Elég volt! mozgalom és a Dveri képviselőivel tárgyalt a köztársasági kormány következő összetételében való együttműködésről. A DP, az SZDP és Boris Tadić pártja nem fogadták el a meghívást. Az Elég volt! mozgalom képviselőivel folytatott tárgyalás botrányba fulladt. A nemzeti kisebbségek parlamenti pártjaival ma találkozik a kormányalakító.

Vučić a találkozókat követően megtartott sajtótájékoztatón eredményesnek értékelte a megbeszéléseket. Örömének és elégedettségének adott hangot, amiért számtalan egymástól eltérő ötlettel, elképzeléssel ismerkedhetett meg a nap folyamán. Ezek némelyikét mindenféleképpen beépíti a kormány programjába és kormányfői expozéjába – húzta alá Vučić.

Az SZSZP–ESZ koalíció képviselőivel őszintén beszélgetett, a szóban forgó koalícióval biztosan folytatják a tárgyalásokat – mondta Vučić.

A kormányalakító a Vojislav Šešeljjel folytatott beszélgetést is őszintének értékelte, mondván, hogy az SZRP elnöke is számos építő jellegű elképzelést osztott meg vele. Šešeljnek arról a kijelentéséről, hogy csak akkor csatlakozik a kormányhoz, ha az eláll az európai uniós csatlakozástól, a kormányalakító azt mondta: ez sajnos lehetetlenség, hiszen a kormány következő összetétele programjának éppen ez az egyik legfontosabb kitétele.

Az Elég volt! mozgalom nem azért jelent meg a találkozón, hogy egyeztessenek. Visszaéltek a helyzettel – értékelte Vučić –, hozzátéve: „Amit később nyilatkoztak, az őket minősíti. Mindig őszinte voltam, soha nem hazudtam, nincsen ez most sem másképpen. Nem rémülök meg, ha egyesek a médiában próbálnak rám nyomást gyakorolni.”

Az LDP–VSZL elnökeivel folytatott beszélgetéseket szintén tartalmasnak nevezte a kormányalakító, mondván, hogy mindenről szó volt, Szerbia és Vajdaság jövőjéről is. Mindkét politikus észszerűen vélekedik Szerbia jövőjéről – emelte ki Vučić.

A Dveri elnökének meglátásait is konstruktívnak tartja Vučić. Szavai szerint bár sok mindenben eltérnek az álláspontjaik, mégis több építő jellegű ötletet hallott Boško Obradovićtól Szerbia gazdasági fellendítésével kapcsolatban.

– Szerbia jövője a legfontosabb, ez áll a kormány következő összetétele programjának a középpontjában. Őrizni fogjuk az ország szuverenitását, tovább csökkenteni a költségvetési hiányt, serkenteni a gazdasági növekedést, különösen nagy súlyt fektetünk az oktatásra, a mezőgazdaság megreformálására, valamint az igazságügy reformjára. A beszélgetések során jellemző őszinte, konstruktív hozzáállással közösen vezethetjük Szerbiát a megfelelő úton – fogalmazott Vučić.

Újságírói kérdésre válaszolva a Szerb Haladó Párt első embere megerősítette, hogy a kádermegoldásokról nem volt szó. Hozzátette, igyekszik tartani magát az elsődleges tervhez, hogy a kormány június 16-ig, a kínai államfő szerbiai látogatásáig megalakuljon, de az is megtörténhet, hogy végül csak később sikerül megalakítani. A nemzeti kisebbségek parlamenti pártjaival ma tárgyal, ezt követően pedig két nap is párton belül egyeztet a kormányalakítással kapcsolatos részletekről, utána pedig folytatja a tárgyalásokat bizonyos pártokkal.

Vojislav Šešelj (jobbról) elárulta, a tárgyalás olyan volt, mintha most találkozott volna először egykori párttársával, politikai neveltjével(Beta/Miloš Miškov)

Vojislav Šešelj (jobbról) elárulta, a tárgyalás olyan volt, mintha most találkozott volna először egykori párttársával, politikai neveltjével(Beta/Miloš Miškov)

HÁROM KÍVÁNSÁG ÉS EGY MOSOLY

Az egyeztetésen részt vevő pártok a tárgyalóterem elhagyását követően nyilatkoztak a jelenlevő újságíróknak.

Aleksandar Vučić kormányalakító és a Szerbiai Szocialista Párt–Egységes Szerbia koalíció képviselői a köztársasági kormány új összetételének programjáról beszélgettek, a kádermegoldások nem szerepeltek napirenden, nyilatkozta Ivica Dačić, az SZSZP elnöke. Hozzátette, Szerbiának az az érdeke, hogy a koalíció folytassa az együttműködést a Vučić vezette Szerb Haladó Párttal.

– A találkozón elárultam Vučićnak, hogy van három kívánságom. Az első az, hogy 2020-ban Szerbia az Európai Unió tagállamává váljon, a második az, hogy az SZSZP–ESZ folytassa az együttműködést az SZHP-vel, a harmadik pedig a családomat érinti. Viccelődtem a kormányalakítóval – mivel mindig olyan morcos –, hogy ma van az a vallási ünnep, amikor éjfélkor három kívánságot fogalmazhatnak meg az emberek. Vučić ennek hallatán elnevette magát. Hogy mi történik az elkövetkezendőkben, kiderül. Ha folytatnánk az együttműködést, annak természetesen a kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia, egymást támogatva és segítve, hogy igazi csapatként működjünk együtt. Elképzeléseivel koalíciónk hozzászólhatna a pártjaink irányvonalából fakadó témákhoz, mint amilyenek a szociális igazságosság vagy az európai mércék meghonosítása – fogalmazott Dačić.

Dragan Marković Palma, az ESZ elnöke egyetért azzal kapcsolatban, hogy az SZSZP–ESZ koalíció érdemben tudna hozzájárulni az ország stabilitásához, ami alapfeltétele a külföldi beruházásoknak.

MINTHA ELŐSZÖR TALÁLKOZTAK VOLNA...

A legnagyobb közérdeklődés vitathatatlanul a Vučić–Vojislav Šešelj-találkozót övezte. A két politikus most találkozott először az után, hogy 2008-ban Vučić és Tomislav Nikolić valamikori radikális politikusok kiléptek a Szerb Radikális Pártból, és megalakították az SZHP-t.

Az egyórás egyeztetést követően Šešelj mosolyogva hagyta el a tárgyalótermet. Az újságíróknak elmondta, közölte Vučićtyal, hogy az SZRP kész csatlakozni a hatalomhoz, de csak akkor, ha eláll az európai uniós integrációtól, és az EU helyett inkább Oroszország felé közelíti az országot. Šešelj elmondása szerint Vučić csalódott volt, amikor szembesülnie kellett ezzel az állásponttal, hiszen az uniós integrációtól nem kíván elállni.

Ezt követően Vučić a kormány következő összetételének a célkitűzéseiről számolt be, a hangsúlyt elsősorban a gazdaságot érintő tervekre helyezte. Šešelj egyelőre nem kívánta értékelni a kormányalakító elképzeléseit, elmondása szerint ezt majd akkor teszi meg, amikor Vučić a köztársasági parlament elé tárja kormányfői expozéját.

Az SZRP elnöke azt is elárulta, olyan volt, mintha most találkozott volna először egykori párttársával, politikai neveltjével. A találkozón a múlt nem került szóba – tette hozzá Šešelj.

KERESET, AJÁNDÉK ÉS SÉRTEGETÉS

A legrövidebb ideig az Elég volt! mozgalom képviselői tartózkodtak Vučićnál. A mozgalom küldöttsége tizenöt percet követően elhagyta a tárgyalótermet, mert elmondásuk szerint Vučić megsértette őket.

– Miután üdvözöltük egymást, Vučić a következő kormány programjáról, valamint a joguralomról kezdett el beszélni. Itt kértem szót, és elmondtam, egyebek mellett azért jöttem el a találkozóra, hogy kézbesítsem neki az általam ellene indított magánvádas eljárás keresetét, amit az elmúlt két évben nem volt hajlandó átvenni. Azzal, hogy kormányfőként nem vette át a keresetet, semmibe vette az intézményeket. Vučić ezt követően a hazug és a tolvaj szavakkal illetett – nyilatkozta Saša Radulović, a mozgalom elnöke. – Ezek után átadtuk a kormányalakítónak az ajándékunkat, Dušan Pavlović: Mašina za rasipanje novca (Pénzszóró gépezet) című könyvét, és húszpontos programunkat. Mi nem sértegettük a kormányalakítót, ő viszont már a családunkat is emlegetni kezdte – mondta a találkozót követően Radulović, aki ezúttal sem kívánt válaszolni a Studio B és a Pink tv újságíróinak a kérdéseire, mondván: ők nem újságírók. Hogy felháborodásának erőteljesen hangot adjon, Radulović felszólította a parlament biztonsági személyzetét, hogy a Studio B és a Pink képviseletében jelenlevő személyeket kísérjék ki az épületből, hiszen nem újságírók.

Egyébként Radulović Vučićnak amiatt a sajtónyilatkozata miatt indított magánpert a kormányfő ellen, hogy gazdasági miniszterként ő bocsátotta a BIRN oknyomozó újságíróinak rendelkezésére a JAT és az Etihad közötti titkos szerződést.

JOVANOVIĆ SZERETI SZERBIÁT

A Liberális Demokrata Párt–Vajdasági Szociáldemokrata Liga–Szociáldemokrata Párt koalícióját Čedomir Jovanović, az LDP elnöke és Nenad Čanak, a VSZL első embere képviselték a tárgyaláson. Boris Tadić, az SZP elnöke nem kívánt Vučićtyal találkozni.

Az egyeztetést követően egyedül Jovanović nyilatkozott az újságíróknak, mondván, hogy tárgyalásának a kormányalakítóval lesz egy második köre is. Válaszolva az újságírók kérdésére, hogy mennyire áll közel a hatalomhoz való csatlakozáshoz, Jovanović kifejtette: „Az LDP-nek kötelessége támogatni azt a kormányfőt és azt a kormányt, amely az EU irányába vezeti Szerbiát, amely megpróbálja megoldani a Koszovóval, Horvátországgal és Bosznia–Hercegovinával kapcsolatos problémákat, amely Oroszország helyett inkább az EU-t választja, és amelynek lesz ereje felszámolni a társadalomban jellemző megosztottságot.” Az LDP nem tesz Szerbia ellenére, soha nem is volt ellene – szögezte le a pártelnök.

Jovanović szerint pillanatnyilag sokkal fontosabb, hogy konszolidálja az ellenzéket és megerősítse a pártját, mint az, hogy milyen tisztséget tölthetne be esetleg a kormányban.

A felek a savamalai rombolásról is beszélgettek, és egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az ügy részleteit fel kell göngyölíteni, mindenről tájékoztatni a közvéleményt, és elejét venni a hasonló incidenseknek.

CSALÁDÜGYI MINISZTÉRIUM

A Szerbiai Demokrata Párt–Dveri koalíció szintén eltérő álláspontra helyezkedett a kormánykoalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban, így csak Boško Obradović, a Dveri elnöke ült le beszélgetni Vučićtyal. A tárgyalótermet elhagyván megerősítette, hogy a Dveri nem lesz része a hatalomnak, de elégedetten nyugtázta az „új politikai gyakorlatot”, a hatalom és az ellenzék konstruktív párbeszédét. Obradović reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben sem lesz másként.

Obradović átadta Vučićnak a politikai szervezet tízpontos tervét Szerbia talpra állításának ügyében. Ezt a programot fogják a szerbiai parlamentben is képviselni – nyomatékosította a politikus.

– Megállapítottuk, hogy nem lehetünk partnerek, de ötleteinkkel hasznosak lehetünk egymás számára. Emlékeztettük a kormányalakítót arra, hogy két évvel ezelőtt kormányfői expozéjában egyetlen szóval sem említette a családokat. Ezért most a családügyi minisztérium megalakítását indítványoztuk – mondta Obradović.