2024. március 28., csütörtök

Romániában adta volna el a lányokat

Szerbia területén évente több mint 700 gyermek eltűnését jelentik be

Knjaževacon a rendőrség letartóztatott egy 54 éves férfit azzal a gyanúval, hogy két kiskorút tartott jogtalanul fogva. A rendőrség ezzel vélhetően gyermekrablást akadályozott meg.

Sajtóértesülések szerint a férfi a két kiskorú lánynak összekötötte a cipőfűzőjét, majd a saját ingével összekötözte a kezüket, és elvette mobiltelefonjukat. Azzal fenyegetőzött, hogy Negotinba szállítja majd őket, onnan pedig Romániába mennek majd, és eladja őket embercsempészeknek.

A nyolcadik osztályos lányok szerencsére nem sérültek meg, de amikor a rendőrség rájuk talált, sokkos állapotban voltak.

Az embercsempészet Szerbiában már hosszú évek óta nagy probléma, de a megakadályozására csupán tíz évvel ezelőtt állítottak fel rendszert. A nyolcvanas években Szerbia az emberkereskedelem végállomása volt, a kilencvenes években azonban ez megváltozott: ma elsősorban tranzit útvonalnak számít. Bulgáriából, Moldáviából, Oroszországból és Ukrajnából Szerbián keresztül vezet az út Olaszország, Spanyolország és Franciaország felé. Tranzit országként az emberkereskedők sokszor innen is visznek tovább áldozatokat.

Az ASTRA (Anti-Trafficking Action) embercsempészet-ellenes szervezet kutatásaiból kiderül, amellett, hogy az embercsempészek sok esetben Szerbiában szerzik be áldozataikat vagy csak átszállítják őket az országon, néha éppen célállomásként is megjelenik országunk. Egyre nagyobb számban figyelhető meg a belső emberkereskedelem. Az eseteknek mintegy a fele a határokon belül zajlik le.

Az ASTRA 2013-ban végzet kutatásai alapján az embercsempészek áldozatainak 77,5 százaléka szerb állampolgár. 2008-ban és 2009-ben az emberkereskedelem áldozatai védelmének koordinálását végző szolgálat csupán 12–15 százalék külföldi áldozatot jegyzett, 2010-ben viszont már az emberkereskedelem áldozatai 95 százalékban hazai állampolgárok voltak. Az ASTRA által azonosított kiskorú áldozatok mindegyike hazai állampolgár volt.

2004 óta a gyerekek egyre nagyobb számban esnek áldozatul az emberkereskedelemnek, a rendelkezésre álló 2009. évi adatok szerint az áldozatok 40,38 százaléka kiskorú volt. Az ASTRA eredményei szerint 2002 és 2013 között az áldozatok 36 százaléka gyermek volt. Ennek ellenére a mai napig nem dolgoztak ki Szerbiában olyan speciális programokat, amelyek utasítást adnának arra, miként kell bánni az emberkereskedelmi láncban feltárt gyerekekkel. Jelenleg a gyerekek is ugyanabban a segítségben részesülnek, mint a felnőttek.

Az ASTRA figyelmeztet, hogy az emberkereskedelem kétségtelenül a nőket és a kislányokat érinti a legnagyobb arányban, az esetek 87,5 százalékában. Őket szexuálisan zsákmányolják ki. Munkakizsákmányolás terén egyre nagyobb mértekben a férfiak esnek áldozatul.

A szexuális és a munkaerő-kizsákmányolás mellett az emberkereskedők áldozataikat gyakran koldulásra vagy házasságra, bűncselekmények elkövetésére kényszerítik, illetve a törvénytelen örökbefogadás is előfordul.

Hivatalos adatok szerint évente több mint 700 gyermek eltűnését jelentik be Szerbiában. Az ASTRA szervezetet több mint ezren hívták a múlt évben (a 116 000-as, ingyenes telefonszámon), amikor 67 gyermek (40 lány és 27 fiú) eltűnését jelentették be. A bejelentett esetek többségében a gyerekek megszöktek otthonról, de sokszor a szülő rabolja el a gyermeket, vagy egy harmadik személy.

Az ASTRA adatai szerint 2015-ben az ország területén megnőtt a kiskorú menekültek száma, akik elszakadtak szüleiktől a menekültválság idején.