2024. április 19., péntek

Ballagott a vén diák

Vasárnap ballagtak Temerinben a Kókai Imre Általános Iskola nyolcadikosai és a Petar Kočić Általános Iskola magyar tagozatának végzősei.

Sziveri Béla, a Kókai iskola igazgatója köszönti a ballagó nyolcadikosokat (Góbor Béla felvétele)

Sziveri Béla, a Kókai iskola igazgatója köszönti a ballagó nyolcadikosokat (Góbor Béla felvétele)

Délelőtt közösen részt vettek a hálaadó szentmisén, melyen ft. Nagyidai Zsolt temerini származású, császártöltési plébános mondott számukra útravalóul is szolgáló, a becsületes keresztény életre szólító szentbeszédet. Délután még megtartották az utolsó osztályfőnöki órát, majd az ünneplőbe öltözött diákok, oldalukon a hagyományos ballagási tarisznyával – benne útravalóul pogácsával és némi aprópénzzel –, párosával, osztályfőnökeikkel és tanítóikkal megkerülték az iskola épületét, majd a tornaterembe, az alkalmi műsor színhelyére vonulnak. Itt már várták őket a szülők, testvérek, ismerősök. Az eredeti terv szerint az iskolaudvarban lett volna a ballagási ünnepség, de a bizonytalan időjárás az ez alkalommal szűknek bizonyult tornaterembe kényszerítette a ballagó diákokat.

A műsor hagyományosan a Gaudeamus igitur című diákdal eléneklésével kezdődik az énekkar előadásában, majd a hetedik osztályosok búcsúznak el végzős osztálytársaiktól, amit követően a nyolcadikosok számolnak be iskolai élményeikről, búcsúznak el fiatalabb iskolatársaiktól. Ének- és zeneszámokkal, tánccal és citerazenével közreműködtek a diáktársak. A ballagókat és az egybegyűlteket köszöntötték az iskolaigazgatók, majd kiosztották az elismeréseket, az önkormányzat és a támogatók ajándékait. Az idén ballagó 50 nyolcadikos közül kiváló tanulmányi eredményükért 13-an Vuk-diplomát és igen sokan külön diplomát kaptak. A Kókai iskola korosztályának legjobbja Szabó Zsuzsanna, a Petar Kočić iskola magyar tagozatának a legjobbja pedig Bankó Noémi lett. Az ünnepség végén a ballagó nyolcadikosok osztályonként egy-egy kis cetlire jegyezték fel az élettől várt kívánságaikat, és az iskolaudvarban lufikkal az ég felé eresztették.