2024. március 28., csütörtök
2016-OS LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG – E CSOPORT

Belgium lehetne a meglepetéscsapat

Június 10-én kezdődik a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság: huszonnégy csapat – köztük a magyar válogatott – lép pályára a csoportküzdelmek során. A hat csoportot a labdarúgás világában dolgozó szakértők és játékosok (Apró Attila, Palágyi Szabolcs, Özvegy József, Bognár Miklós, Volford Tibor, Takács Tamás) segítségével mutatjuk be, szerdán labdarúgók, edzők, sportújságírók válaszát olvashatják arra a kérdésre, hogy mit várnak a magyar csapattól, csütörtökön pedig az F csoportról olvashatnak, amelyben a magyar válogatott is helyet kapott.

BELGIUM

FIFA-világranglista: 2.

Korábbi Eb-részvétel: 4 (1972, 1980, 1984, 2000)

Legnagyobb sikerek: Európa-bajnoki ezüstérmes (1980), Európa-bajnoki bronzérmes (1972), világbajnoki negyedik (1986), olimpiai bajnok (1920)

Szövetségi kapitány: Marc Wilmots (2012 májusa óta)

Gyerekkori csapataim közül az egyik favorit Belgium volt, hiszen a 80-as években, amikor a televízión kezdtem felfedezni a focit, ők ezüstérmesek voltak az Eb-n. Nagyon szurkolok nekik, hogy ők legyenek a meglepetéscsapat, hiszen minden összejött náluk, összeállt a csapat.

Mit mutatott az elmúlt két évben? Nagyon simán kijutottak az Eb-re, könnyedén vettek minden selejtezős akadályt, 35 év után ismét beért a csapat.

Kulcsjátékos(ok): Nagyon sok jó játékosuk van, habár kiesett a csapatkapitány, Vincent Company. Helyette Eden Hazard lett a kapitány, aki maradt a Chelsea-ben. Rajta kívül több meghatározó játékos van, kezdve napjaink egyik legjobb kapusától, Thibaut Courtois-tól a két Lukakuig, Jan Vertonghentől Christian Bentekeig és Divock Origiig.

Az edző személyeMarc Wilmots abszolút meghatározó személy lehet. Nagyon tisztelem őt, egy igazi buldog volt a középpályán, csakúgy mint az olaszoknál Antonio Conte.

Erősségük: A védelmük 30 éven felüli játékosokból áll, tehát igen tapasztalt. Ez lehet az erősségük, ugyanakkor a gyengeségük is. Az sem mellékes, hogy sok olyan játékosuk van, aki eldönthet egy-egy mérkőzést, meg a cserepadjuk is kiváló.

Gyengeségük: A fenn említett védelem azért betlizhet néhányszor. Rájuk az jellemző, hogy vagy összeáll a dolog, vagy nem. Ezeknél a csapatoknál a mindent vagy semmit elve érvényesül. Company kiesése nem biztos, hogy hiányosság, hiszen az utóbbi időben be-becsúszott neki egy-egy sárga- vagy piros lap.

OLASZORSZÁG

FIFA-világranglista: 12.

Korábbi Eb-részvétel: 8 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012)

Legnagyobb sikerek: világbajnok (1934, 1938, 1982, 2006), világbajnoki ezüstérmes (1970, 1994), világbajnoki bronzérmes (1990), Európa-bajnok (1968), Európa-bajnoki ezüstérmes (2000, 2012), olimpiai bajnok (1936), olimpiai bronzérmes (1928, 2004), Konföderációs Kupa-bronzérmes (2013)

Szövetségi kapitány: Antonio Conte (2014 augusztusa óta)

Az olasz keret, kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Lazio), Salvatore Sirigu (PSG). Védők: Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Matteo Darmian (Manchester United), Mattia De Sciglio (Milan), Angelo Ogbonna (West Ham). Középpályások: Federico Bernardeschi (Fiorentina), Antonio Candreva (Lazio), Daniele De Rossi (Roma), Stephan El Shaarawy (Roma), Alessandro Florenzi (Roma), Emanuele Giaccherini (Bologna), Thiago Motta (PSG), Marco Parolo (Lazio), Stefano Sturaro (Juventus). Csatárok: Éder (Inter), Ciro Immobile (Torino), Lorenzo Insigne (Napoli), Graziano Pellè (Southampton), Simone Zaza (Juventus).

Az olaszoknak igen nagy és sikeres múltjuk van az Európa-bajnokságokon, hiszen bajnokok is voltak, érmeket is nyertek, s őket én most is a négybe várom. Antonio Conte személyében megtalálták a legjobb vezető személyt, hiszen a szakember kiváló munkát végzett a Juventusnál, s nem véletlen, hogy Roman Abramovics a Chelsea-be hívta. Ez utóbbi lehet azonban a vesztük is, hiszen nem tudni, hogy az orosz milliárdos mennyire engedi meg új menedzserének, hogy belemerüljön a válogatottal való munkába. A nemzeti öntudat már veszített a pénz ellen…

Mit mutatott az elmúlt két évben? Ők a tű fokán jutnak át, ahogy az az olaszokra mindig is jellemző volt. Ha fontos mérkőzésről volt szó, odatették magukat, ha nem, akkor sehol sem voltak. A múltban sem könnyen jutottak túl a csoportokon, de a döntő tornán mindig jól szerepeltek.

Kulcsjátékos(ok): A védelem tisztán a Juventusból került ki, élükön a veterán Gianluigi Buffonnal, akinek most is kulcsszerepe lehet. Más nagynevű játékosuk nincs, főleg nem a támadósorban, de biztos kiugrik valaki, mint a múltban is.

Az edző személye: Antonio Conténak kulcsszerepe van, de véleményem szerint rutinból jól végzi majd el a munkáját. Nem filozofikusan áll hozzá a labdarúgáshoz, nem színészkedik, mint például Diego Simeone, hanem alapos tudás van mögötte. Szerintem most ő a legjobb edző a világon.

Erősségük: Mindenképpen az ismert szilárd védelmük, valamint az, hogy ők „tornacsapat”, tehát a legnagyobb bajnokságokon játszanak a legjobban.

Gyengeségük: A csapat kora is lehet, főleg a védekezésben. Azt sem látom világosan, hogy ki rúgja majd a gólokat, a csatársorban nem látom az átütő erőt.

SVÉDORSZÁG

FIFA-világranglista: 35.

Korábbi Eb-részvétel: 5 (1992, 2000, 2004, 2008, 2012)

Legnagyobb sikerek: világbajnoki ezüstérmes (1958), világbajnoki bronzérmes (1950, 1994), Eb-elődöntős (1992), olimpiai bajnok (1948), olimpiai bronzérmes (1924, 1952)

Szövetségi kapitány: Erik Hamrén (2009 novembere óta)

A svéd keret, kapusok: Andreas Isaksson (Kasimpasa), Patrik Carlgren (AIK), Robin Olsen (København). Védők: Ludwig Augustinsson (København), Andreas Granqvist (Krasznodar), Pontus Jansson (Torino), Erik Johansson (København), Mikael Lustig (Celtic), Victor Nilsson Lindelöf (Benfica), Martin Olsson (Norwich). Középpályások: Jimmy Durmaz (Olimpiakosz), Albin Ekdal (Hamburger), Emil Forsberg (Leipzig), Oscar Hiljemark (Palermo), Kim Källström (Grasshoppers), Sebastian Larsson (Sunderland), Oscar Lewicki (Malmö), Pontus Wernbloom (CSZKA Moszkva). Csatárok: Marcus Berg (Panathinaikosz), John Guidetti (Celta Vigo), Zlatan Ibrahimović (PSG), Emir Kujović (Norrköping), Erkan Zengin (Trabzonspor).

A svédek kapcsán az volt először szembeötlő, hogy a szövetségi kapitányuk, Erik Hamrén már 2009 óta irányítja őket. Ez ritkaság a mai fociban. Úgy gondolom azonban, hogy ez sem ad nekik esélyt a belgák és az olaszok ellen, esetleg legjobb csoportharmadikként juthatnak tovább.

Mit mutatott az elmúlt két évben? Nem sokat mutattak, legnagyobb sikerük az volt, hogy Dánián át kivívták a szereplés jogát. Ezt főleg Zlatan Ibrahimović három góljának köszönhetik, meglepetést okozva.

Kulcsjátékos(ok): Csak egy lehet, Ibrahimović, de nagy kérdés, mennyire fontos már neki a válogatott, amikor az angol lapok szerint csak napok kérdése, hogy aláír a Manchester Unitednek. Egy ilyen szezon után pihenni szeret, ezért kérdéses, mennyire húzza majd az igát. A többiek másod- és harmadrangú csapatokban játszanak.

Az edző személye: Kijuttatta a csapatot, szétnéznek majd Franciaországban, de túl sokat nem tud hozzátenni…

Erősségük: Ha Ibra gólt lő, görcsösen védhetik az előnyt, s akkor kellemetlenek lehetnek.

Gyengeségük: Stabil csapat, a gyengeségük pedig az, hogy nincs erősségük.

ÍRORSZÁG

FIFA-világranglista: 33.

Korábbi Eb-részvétel: 2 (1988, 2012)

Legnagyobb sikerek: vb-negyeddöntős (1990), Eb-csoportkör (1988, 2012)

Szövetségi kapitány: Martin O’Neill (2013 novembere óta)

Az ír keret, kapusok: Darren Randolph (West Ham), Shay Given (Stoke), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday). Védők: Cyrus Christie (Derby), Seamus Coleman (Everton), Ciaran Clark (Aston Villa), Richard Keogh (Derby), Shane Duffy (Blackburn), John O’Shea (Sunderland), Stephen Ward (Burnley). Középpályások: James McClean (West Brom), Glenn Whelan (Stoke), James McCarthy (Everton), Jeff Hendrick (Derby), Stephen Quinn (Reading), Wes Hoolahan (Norwich), David Meyler (Hull City), Robbie Brady (Norwich), Aiden McGeady (Everton). Támadók: Jon Walters (Stoke), Shane Long (Southampton), Robbie Keane (LA Galaxy), Daryl Murphy (Ipswich).

Azt szokták mondani, esélye mindenkinek van. Írországnak kevés, mert egy öreg csapatról van szó, s ezt a csapatot juttatta ki Martin O’Neill, aki jó angol csapatokat vezetett a múltban. Nagy meglepetés lenne, ha továbbjutnának.

Mit mutatott az elmúlt két évben? Nem nagyon kísértem őket, hiszen eddig kétszer jutottak ki az Eb-re, s a csoportkör volt a végállomás a számukra. Hogy kijutottak, ez is szép dolog, de 2016-ban sem nyújtanak majd felejthetetlent.

Kulcsjátékos(ok): Az ismertebb játékosok Shay Given kapus és Robbie Keane csatár, de ők már rég túl vannak pályafutásuk zenitjén.

Az edző személye: Rajta nem fog múlni a dolog, kérdés, hogy mennyire tudja felpaprikázni a hangulatot a csapatban.

Erősségük: A pontrúgásoknál kell vigyázni rájuk, meg elég kemény a védelmük. Nem lesz olyan könnyű gólt rúgni nekik.

Gyengeségük: Egészében véve gyenge csapatról van szó, nincsenek olyan szinten, hogy ellenállást tanúsítsanak az európai topcsapatokkal szemben.

A program

1. forduló:

Június 13.: Írország–Svédország (Saint-Denis, 18 óra), Belgium–Olaszország (Lyon, 21 óra)

2. forduló:

Június 17.: Olaszország–Svédország (Toulouse, 15 óra)

Június 18.: Belgium–Írország (Bordeaux, 15 óra)

3. forduló:

Június 22.: Olaszország–Írország (Lille, 21 óra), Svédország–Belgium (Nizza, 21 óra)