2024. április 20., szombat

Tornádó csapott le Hamburgra

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a forgószél leszakította számos épület tetőszerkezetét és fákat csavart ki, a heves eső pincéket árasztott el. A tűzoltókat több mint 200 helyszínre riasztották. Az egyelőre nem ismert, hogy a természeti csapásnak vannak-e sérültjei.


    Kedden Németország nyugati részén máshol is ítéletidő volt. A Damme nevű alsó-szászországi kisvárosban késő délután 20 perc alatt négyzetméterenként 70 liter csapadék hullott, a település háromnegyede víz alá került. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Münster több részét is elárasztotta a rövid idő alatt hullott nagy mennyiségű csapadék.
    Folytatódott a rendkívül esős, viharos időjárás az ország délnyugati részén fekvő Baden-Württemberg tartományban is, ahol helyenként fél óra alatt négyzetméterenként 30-40 liter eső esett. Például Heidelbergben, ahol ugyancsak több utca víz alá került.
    Németország déli és nyugati részén május vége óta tart a sokak által esőcunaminak is nevezett szélsőséges időjárás. A viszonylag kis területen, jellemzően néhány négyzetkilométeren rövid idő alatt lehulló nagyon sok csapadék miatt keletkezett áradásokban eddig már 11 ember meghalt.