2024. március 29., péntek

Határozatban kéri két belga atomreaktor bezárását a holland parlament

Határozatot fogadott el a holland parlament arról, hogy függesszék fel a Belgiumban lévő Doel-3 és Tihange -2 atomreaktorok működését - közölte a holland törvényhozás alsóháza kedden.

    A dokumentumot 78 igen, 72 nem ellenében fogadták el - közölte Nancy Podt-van Ulden, az alsóház egyik  szóvivője. A határozatot a Munkapárt (PvdA) és a Szocialista Párt (SP) terjesztette elő.
    A holland törvényhozók azt kérik a kormánytól, hogy mivel a határhoz közeli doeli és tihange-i reaktorokat gyakran le kell állítani biztonsági problémák miatt, társuljon Németországhoz és Luxemburghoz, és kérje a belga reaktorok lekapcsolását.
    A belga reaktorok miatt régóta aggódnak Hollandiában, csakúgy mint az említett szomszédos államokban, amelyek biztonsági aggályok miatt áprilisban kérvényezték a reaktorok ideiglenes lekapcsolását.  A doeli erőmű 3-as és a tihange-i 2-es blokkján ugyanis még 2012-ben repedéseket találtak, amelyeket azóta is vizsgálnak a szakemberek.
    A belga szövetségi nukleáris hatóság (FANC) közölte, hogy a reaktorok megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak, és semmi sem indokolja, hogy a német és luxemburgi kéréseknek eleget tegyenek.
    Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus holland infrastrukturális és környezetvédelmi miniszter januárban látogatott el a doeli atomerőműbe, ami után kijelentette, hogy Hollandiának van mi miatt aggódnia. Múlt héten viszont arra hivatkozva, hogy nincs jogi alapja, nem támogatta a bezárás kérvényezését.
    A hollandok azért is aggódnak az atomerőművek miatt, mert a doeli létesítmény 40 éve működő 1-es és 2-es blokkjainak üzemidejét 10 évvel hosszabbították meg 2015-ben.