2024. április 25., csütörtök

Megtiltották az alkoholfogyasztást az amerikai katonáknak Okinaván

Az amerikai haditengerészet hétfőtől megtiltotta a Japánhoz tartozó Okinava szigetén állomásozó katonáknak az alkoholfogyasztást, miután egy részeg katona közúti balesetet okozott a hét végén, tovább szítva a társadalmi elégedetlenséget Japánban az amerikai támaszpontok működésével szemben.

A mindössze 1200 négyzetkilométeres japán sziget nagyjából ötödét amerikai támaszpontok borítják, ahol több mint 20 ezer katona állomásozik. A bázisok működése ellen a japánok évtizedek óta tiltakoznak a bűnözés, a környezetszennyezés és az óriási zaj miatt.

A legutóbbi incidens során egy 21 éves, a Kadena támaszponton szolgáló katonát vettek őrizetbe vasárnap, miután a forgalommal szemben hajtott fel egy autópályára és nekirohant két járműnek. Az ittas sofőr nem sérült meg, a másik két autóban ülő utasok közül ketten könnyebben megsérültek. Japánban az autók az út bal oldalán közlekednek.

Az amerikai haditengerészet hétfőn kiadott parancsa értelmében a Japánban szolgáló erők hétfőtől sem a bázisokon, sem azokon kívül nem fogyaszthatnak alkoholt, és néhány kivétellel engedély nélkül el sem hagyhatják a támaszpontokat.

Matthew Carter tengernagy úgy fogalmazott: "évtizedekig szilárd volt a viszonyunk a japán néppel. Elsődleges fontosságú, hogy minden tengerész megértse, hogyan befolyásolják tetteink az amerikai-japán szövetséget". Kisida Fumio japán külügyminiszter jelezte Caroline Kennedy amerikai nagykövetnek Tokió elégedetlenségét az ügy miatt, és arra kérte Washingtont, vezessen be olyan intézkedéseket, amelyekkel elejét vehetik az újabb incidenseknek.

Okinaván gyakoriak az amerikai erők által elkövetett bűncselekmények és a lakosok gyakran több ezer fős tiltakozások keretében fejezik ki nemtetszésüket.

Legutóbb Barack Obama amerikai elnök májusi japán látogatását árnyékolta be hasonló bűneset: egy volt amerikai tengerész áprilisban megerőszakolt és meggyilkolt egy japán nőt az egyik amerikai katonai bázison. Abe Sindzó japán miniszterelnök azt mondta, egész Japánt megrázta az eset, s felháborodását és tiltakozását fejezte ki az amerikai elnöknél. Obama "borzasztónak" nevezte a bűntényt, és leszögezte, az Egyesült Államok teljes mértékben együttműködik Japánnal az ügyben.