2024. április 25., csütörtök

Vučić holnap egyeztet a pártokkal

Elsőként a szocialistákat fogadja a kormányalakító, de mindenki sorra jut

Megkezdi holnap az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal Aleksandar Vučić kormányalakító, a Szerb Haladó Párt elnöke. A Szerbiai Szocialista Párt és Egységes Szerbia koalícióját fogadja elsőként.

A haladó párt által kiadott közlemény szerint Vučić a társadalom legégetőbb gondjairól kíván értekezni, ismertetni fogja a parlamentbe jutott listákkal a leendő kormány főbb programcéljait.

Délután két órakor találkozik a szocialistákkal, majd egy óra múlva a Szerb Radikális Párt tagjait fogadja, Vojislav Šešelj pártelnök már jelezte, hogy el fog menni a megbeszélésre, s azt nyilatkozta, hogy Vučićot sokkal könnyebben el tudja viselni, mint Tomislav Nikolić államfőt. Mint ismeretes, korábban mindkét politikus a radikális párt tagja volt.

A „menetrend” szerint 16 órakor az Elég volt lista képviselőivel, 17 órakor pedig a Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Szociáldemokrata Párt illetékeseit fogadja. E koalícióból hiányoznak majd az utóbbi párt képviselői, erről maga Boris Tadić pártelnök számolt be a nap folyamán.

Vučić 18 órakor a Dveri tagjaival tárgyal, e koalíció másik tagja, a Szerbiai Demokrata Párt szintén távolmaradását jelezte még szombaton.