2024. április 24., szerda

Összetartozunk

Királyhalmon az almafánál emlékeztünk a nemzeti összetartozás napján

Királyhalmon a Jézus szentséges szíve templomban és a kertjében elültetett almafánál szervezi meg hagyományosan a központi ünnepséget a Vajdasági Magyar Szövetség a nemzeti összetartozás napján. Az almafát 2012-ben ültették ide, hogy hirdesse a közös múltat, a közös gyökereket. Ugyanígy A Kárpát-medence más városaiban is elültettek ekkor egy-egy almafát.

Vajdaság minden részéről érkeztek a királyhalmi közös emlékezésre (Ótos András felvétele)

Vajdaság minden részéről érkeztek a királyhalmi közös emlékezésre (Ótos András felvétele)

Az idén Szakály József, a szabadkai Jézus, a munkás templom plébánosa mondott ünnepi szentmisét, amelyen Szűz Mária oltalmát kérte az egész magyar nemzetre. Prédikációjában a tiszteledő úr a nemzethez való tartozásról, annak megéléséről beszélt. A szentmisét követően alkalmi műsor vette kezdetét.

Dudás Károly, a VMSZ tanácsának elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett Jakabffy Elemér erdélyi politikus és Csuka János hírlapíró kisebbségekről írt munkáira, amelyekben a romániai Országos Magyar Párt és a Zentán 1922-ben megalakult Magyar Párt törekvése azonos volt: megteremteni a magyar egységet. De mindkét helyen voltak, akik éket próbáltak verni az egységbe. Dudás Károly idézte Csuka János szövegét: „A Délvidék egész magyarsága felsorakozott a Magyar Párt mögött, habár egyes csoportok tovább folytatták azt a munkát, amely nehezen volt összeegyeztethető a magyar egység gondolatával. Azok az új szervezkedések is Szabadkán kezdődtek. Az egyik volt a dr. Pleszkovics Lukács által megindított akció, amelynek hátterében tulajdonképpen a felelőtlen ellezékiség, a mindenáron való opponálás és bizonyos lokális szabadkai magyar ellentétek húzódtak meg.”

Nemzeti tragédiánk szülte az egyik legfontosabb emléknapunkat – mondta Dudás Károly, a VMSZ tanácsának elnöke (Ótos András felvétele)

Nemzeti tragédiánk szülte az egyik legfontosabb emléknapunkat – mondta Dudás Károly, a VMSZ tanácsának elnöke (Ótos András felvétele)

A VMSZ tanácsának elnöke szerint a fenti sorok akár 2016-ból is származhatnának. Dudás szerint legnagyobb nemzeti tragédiánk szülte az egyik legfontosabb emléknapunkat.

– Mi abból próbálunk erőt meríteni, előnyt kovácsolni, amibe mások bizonyosan belepusztultak volna. Mert arról egy pillanatra sem feledkezhetünk meg – nemzeti összetartozásunk szép emléknapján sem! –, hogy a trianoni döntés értelmében a Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták, s az elcsatolt területekkel 3,2 millió magyar lélek – köztük félmillió délvidéki magyar – került idegen és ellenséges kézre.

Az ünnepi szónok idézte Sütő András és Németh László gondolatait, akik a magyar egység megteremtését tartották a legfontosabbnak, továbbá azt vallották, hogy a kisebbség akkor tud sikeres lenni, ha a saját hátrányából, sőt a tragédiájából is összefogással előnyt és lehetőséget tud kovácsolni.

– Ezt a fontos útmutatást követi a délvidéki magyarság legnagyobb közösségi támogatást élvező pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség és az MNT, s anyaországunk nemzeti kormányának hathatós támogatásával és saját erőből a sanyarú szerbiai körülmények és az állandó fogyatkozás ellenére olyan eredményeket ért el a közössség megtartása és felemelése terén, amiről elismerően szólnak a Kárpát-haza minden régiójában – emlékeztetett Dudás Károly.

Ezt próbálták megtorpedózni az egységbe éket verők, de sikertelenül. Cselekedeteikről a jövő mond majd ítéletet.

A királyhalmi iskolások fellépése tette ünnepélyesebbé a közös emlékezést.