2024. április 25., csütörtök

Kerülő úton a strandig

A zentai Halászcsárda üdülőtelepnél található strandhoz utat vágnak az erdőn keresztül

Amióta néhány évvel ezelőtt megalakult Zentán a Halászcsárda civil szervezet, azóta jó irányú változások indultak el a népszerű üdülőtelepen és a mellette lévő strandon.

Június közepén teszik rendbe a strandot (Gergely Árpád felvétele)

Június közepén teszik rendbe a strandot (Gergely Árpád felvétele)

Látszik, hogy van gazdája a helynek, hiszen felújították a közös mellékhelyiségeket, járhatóbbak az utak, vannak utcanévtáblák, a strand is rendezett, napernyők és padok teszik komfortosabbá a strandot, valamint rendezvények várják a látogatókat. A civil szervezet az idén sem tétlenkedik, a szó szoros értelemben nagy fába vágják a fejszéjüket, hiszen az erdőn keresztül vágnak utat a strandig. Nagy Zsolt, a civil szervezet elnöke elmondta, hogy június közepén elkezdik az út kialakítását, és remélik, hogy még a szezonban be is fejezik:

– Egy olyan utat tervezünk, amely a nyaralóövezetet megkerülve a strandhoz visz. Az út az erdőn keresztül vezet majd, vagyis akinek nincs dolga az üdülőtelepen, és csak fürdőzni szeretne, annak el sem kell addig mennie, előtte az erdő irányába kell majd jobbra fordulnia. A strandhoz közel egy kétszáz férőhelyes parkolót is tervezünk, mert az üdülőtelepen nincs hol megállni a járművekkel. Az út kialakítását rövidesen megkezdjük, egy munkagép az egyik magánvállalkozó jóvoltából már a szolgálatunkra áll, csak az üzemanyagot kell biztosítanunk. Mivel telepített erdőről van szó, egyetlen fát sem kell kivágnunk, csak a sorokat kell kitakarítanunk, és a talajt kell elegyengetni. Remélhetőleg a Csárda-napokra, amelyet augusztus 5–7-éig tartunk, az út jó része el is készül. Ami a strandot illeti, június derekán tervezzük kitakarítani, mert amíg nem indul meg a fürdőidény, felesleges vele foglalkozni, csak visszagazosodna. A természet idén kegyes volt hozzánk, ugyanis a Tisza kialakított egy kb. harminc méter hosszú padkát, ahol jól lehet majd strandolni, de azért az iszappal az idén is meg kell majd küzdeni. A padok számát bővíteni fogjuk, látjuk, hogy használják az emberek, szeretik, hogy van hová pakolniuk, ülniük. Az üdülőtelepen egyébként máris megindult az élet, a Žitopromet étterme folyamatosan fogadja a vendégeket, és május elseje óta a Halászcsárda étterem is. Az utóbbinak új a tulajdonosa, és ott nagy változások történtek, többek között ötszörösére növelték a kerthelyiség méretét, és a kínálatuk is igen gazdag. Szóval, akinek nincs nyaralója, annak is érdemes ellátogatni az üdülőtelepre, hiszen két jó étterem és hamarosan kitakarított strand várja a kikapcsolódni vágyókat. Ami a Csárda-napokat illeti, lesz családi nap, valamint főzőverseny is, ezúttal nemcsak felnőtteknek, hanem a terveink szerint gyerekeknek is. Két jó koncerttel is csalogatjuk a látogatókat, a magyarországi Bad Times és a Crvena Jabuka gondoskodik a jó hangulatról. A rendezvény tavaly is nagyon népszerű volt, idén is több ezer embert várunk – hallottuk Nagy Zsolttól.