2024. április 24., szerda

Ausztriában jártak az újvidéki termelők

Az illetékes városi hivatal a tavalyi mezőgazdasági támogatások keretében az önkormányzat területén működő organikus élelmiszergyártóknak lehetővé tette azt, hogy olyan ausztriai farmokat látogassanak meg, amelyek szintén organikus termesztéssel foglalkoznak.

A hazai termelők az Ausztriában szerzett tapasztalatokat remélhetőleg itthon is alkalmazni tudják. Az ausztriai tanulmányútat a Serbia organica nemzeti egyesület szervezte.

A látogatás első napján Graz környékére látogattak el gazdáink, ahol almát termesztenek 15 hektáron, vgyszermentesen. Az almatermesztőknél tett látogatás során megtudhatták, hogy az osztrák állam az organikus termesztéshez Ausztriában hektáronként 700 euró segítséget nyújt.

A hazai termesztők ezután egy szarvasmarhafarmra látogattak el, amelynek a tulajdonosa 860 hektár füldet művel. A házigazda bemutatta a hatályos agrotechnikai intézkedéseket, a termék értékesítési folyamatát a piacon, és az organikus termelők társulásait, amelyeket a közös érdekek érvényesítése végett hoztak létre.

A harmadik ausztriai farmon a látogatók megtapasztalhatták, hogyan termesztik a „sógorok” az organikus zöldséget 135 hektáron. A farmon dolgozók bemutatták az általuk használt termelési eszközöket, a hazai termelők láthatták a sárgarépa legújabb termelési módszereit, valamint a biológiai védelmet élvező zöldségek tárolásának legújabb folyamatát.

Az ausztriai tanulmányút után a hazai termelők megegyeztek abban, hogy nincs nagy különbség a termelési módszerekben, az ausztriai állami támogatások azonban sokkal nagyobbak mint a hazaiak, valamint az ottani organikus termelők sokkal jobban összefognak saját érdekeik érvényesítéséért, és szervezettebben lépnek fel. A hazai termelők szerint az újvidéki önkormányzat Szerbiában azon kevesek közé tartozik, amelyek valóban felismerték az organikus termesztés jelentőségét, így évek óta támogatja az önkormányzat területén dolgozó organikus termesztőknek.