2024. március 29., péntek
2016-OS LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG – C CSOPORT

Fő esélyes világbajnok

Június 10-én kezdődik a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság: huszonnégy csapat – köztük a magyar válogatott – lép pályára a csoportküzdelmek során. A hat csoportot a labdarúgás világában dolgozó szakértők és játékosok (Apró Attila, Palágyi Szabolcs, Özvegy József, Bognár Miklós, Volford Tibor, Takács Tamás) segítségével mutatjuk be, szerdán labdarúgók, edzők, sportújságírók válaszát olvashatják arra a kérdésre, hogy mit várnak a magyar csapattól, csütörtökön pedig az F csoportról olvashatnak, amelyben a magyar válogatott is helyet kapott.

NÉMETORSZÁG

FIFA-világranglista: 4.

Korábbi Eb-részvétel: 11 (1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012)

Legnagyobb sikerek: világbajnok (1954, 1974, 1990, 2014), világbajnoki ezüstérmes (1966, 1982, 1986, 2002), világbajnoki bronzérmes (1934, 1970, 2006, 2010), Európa-bajnok (1972, 1980, 1996), Európa-bajnoki ezüstérmes (1976, 1992, 2008), Konföderációs Kupa-bronzérmes (2005)

Szövetségi kapitány: Joachim Löw (2006 júliusa óta)

A németek kerete, kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Marc-André ter Stegen (Barcelona), Bernd Leno (Bayer Leverkusen). Védők: Jérôme Boateng (Bayern München), Emre Can (Liverpool), Jonas Hector (1. FC Köln), Benedikt Höwedes (Schalke), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Shkodran Mustafi (Valencia), Antonio Rüdiger (Roma). Középpályások: Leroy Sané (Schalke 04), Joshua Kimmich (Bayern München), Julian Draxler (Wolfsburg), Mario Götze (Bayern München), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal), Bastian Schweinsteiger (Manchester United), Julian Weigl (Borussia Dortmund). Támadók: Mario Gomez (Beşiktaş), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (Galatasaray), André Schürrle (Wolfsburg).

A németek mint aktuális világbajnokok esélyesek, s nemcsak a csoportban, hanem az egész bajnokság tekintetében, a házigazda franciákkal és a címvédő spanyolokkal egyetemben.

Mit mutatott az elmúlt két évben? Javarészt a selejtezős mérkőzéseket játszották, s elsők lettek. A lengyelek elleni rangadót elvesztették ott, de otthon nyertek ellenük. Összeszokott csapat, aminek egyik erénye az, hogy egy csapatra, a Bayernra építik, de a külföldön játszó németek is nagy csapatokban játszanak. Kiváló gárdáról van szó, egyedül az lehet a gond, hogy valóban kiváló együttesekben játszanak a kerettagok, s mostanra már ki vannak facsarva.

Kulcsjátékos(ok): Manuel Neuer az egyik legjobb kapus a világon, de fontos szerepe lehet a középpályán Bastian Schweinsteigernek, a támadósorban pedig Thomas Müllernek.

Az edző személye: A németek kiváló politikát folytatnak a tekintetben, hogy nem váltogatják az edzőket, így Joachim Löw is már több éve vezetheti a válogatottat, amelyből igazi csapatot csinált. Ha még a német mentalitást is hozzátesszük, ez hozza az eredményeket.

Erősségük: A jó egyéni teljesítmények a csapatmunkának vannak alárendelve. A már említett mentalitásukból fakad az, hogy nem egyénileg akarnak kitűnni, hanem csapatként. Védekezésben és támadásban is fegyelmezettek, szinte tökéletes csapat.

Gyengeségük: Talán az, hogy lassúak a centerhalfok. Ezt főleg Jérôme Boatengre értem, de tudásukkal ezt is semlegesítik. Főleg a játékosok fáradtsága lehet a gond, mert legtöbbjük pihenő nélkül kezdte el a felkészülést.

UKRAJNA

FIFA-világranglista: 19.

Korábbi Eb-részvétel: 1 (2012)

Legnagyobb sikerek: vb-negyeddöntős (2006), Eb-csoportkör (2012)

Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko (2012 decembere óta)

Az ukrán keret, kapusok: Andrij Pjatov (Sahtar Donyeck), Gyenyisz Bojko (Beşiktaş), Mikita Sevcsenko (Zorja Luhanszk). Védők: Jevhen Hacseridi (Dinamo Kijev), Bogdan Butko (Amkar), Artem Fedeckij (Dnipro), Olekszandr Karavajev (Zorja Luhanszk), Olekszandr Kucser (Sahtar Donyeck), Jaroszlav Rakickij (Sahtar Donyeck), Vjacseszlav Sevcsuk (Sahtar Donyeck). Középpályások: Szerhij Ribalka (Dinamo Kijev), Gyenyisz Garmas (Dinamo Kijev), Szerhij Szidorcsuk (Dinamo Kijev), Andrij Jarmalenko (Dinamo Kijev), Jevhen Konopljanka (Sevilla), Ruszlan Rotany (Dnipro), Tarasz Sztyepanenko (Sahtar Donyeck), Viktor Kovalenko (Sahtar Donyeck), Anatolij Tyimoscsuk (Kairat), Olekszandr Zincsenko (FK Ufa). Támadók: Roman Zozulja (Dnipro), Pilip Budkivszkij (Zorja Luhanszk), Jevhen Szjeleznjov (Sahtar Donyeck).

Úgy gondolom, hogy Ukrajna és Észak-Írország küzd majd a harmadik helyért. Pótselejtezővel jutottak el az Eb-re, a szlovénokat verték 2:0-ra.

Mit mutatott az elmúlt két évben? Mivel a csoportjukból a spanyolok és a szlovákok kerültek ki egyenes ágon, egy középszerű csapatnak tartom, ráadásul a politikai helyzet miatt az is homályos, vajon miként tudtak felkészülni a kontinensviadalra.

Kulcsjátékos(ok): Pozitív az, hogy a válogatott gerince a Sahtarból került ki, amely tapasztalt csapat, már ami a nemzetközi szereplést illeti. Egyénileg nem rosszak a játékosok, akik közül Andrij Pjatov kapust tartom a vezéregyéniségnek, akinek a jó szereplésére szükség is lesz, mert sok dolga lesz a németek meg a lengyelek ellen.

Az edző személye: Mihajlo Fomenko tapasztalt szakember, aki több I. ligás ukrán csapatot vezetett, többek között a kijevi Dinamót is. Mindezek miatt képes megtalálni a jó taktikát az ellenfelek ellen, de nem ezen múlik a jó szereplés, hanem azon, hogyan állnak hozzá a játékosok. Az biztos, hogy a politikai gondok miatt szeretnék magukra vonni a figyelmet.

Erősségük: Talán az erő, az orosz fociiskola. Kemények, nem rosszul védekeznek, és az ellentámadásaik sem veszélytelenek.

Gyengeségük: Nincsenek vezéregyéniségek, olyanok, akik egymaguk el tudják dönteni a mérkőzéseket.

LENGYELORSZÁG

FIFA-világranglista: 27.

Korábbi Eb-részvétel: 2 (2008, 2012)

Legnagyobb sikerek: világbajnoki bronzérmes (1974, 1982), olimpiai bajnok (1972), olimpiai ezüstérmes (1976, 1992), Eb-csoportkör (2008, 2012)

Szövetségi kapitány: Adam Nawalka (2013 októbere óta)

A lengyel keret, kapusok: Artur Boruc (Bournemouth), Łukasz Fabiański (Swansea City), Wojciech Szczęsny (AS Roma). Védők: Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jędrzejczyk (Legia Warszawa), Michał Pazdan (Legia Warszawa), Łukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdańsk). Középpályások: Jakub Błaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Stade Rennes), Tomasz Jodłowiec (Legia Warszawa), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznań), Krzysztof Mączyński (Wisła Kraków), Slawomir Peszko (Lechia Gdańsk), Filip Starzynski (Zagłębie Lubin), Piotr Zieliński (Empoli). Csatárok: Robert Lewandowski (Bayern München), Arkadiusz Milik (Ajax), Mariusz Stępiński (Ruch Chorzów).

Érdekesség, hogy a selejtezőkben is egy csoportban voltak a németekkel, s tudjuk, hogy a lengyel–német rivalizálás nagyon nagy, és politikai háttértől sem volt mentes a múltban. Véleményem szerint a csoportban is egymásnak esnek. Mindenképpen jó játékot várok tőlük, esélyesek a továbbjutásra.

Mit mutatott az elmúlt két évben? Sikernek könyvelhetik el, hogy szorossá tették a selejtezőcsoport végeredményét, s ez nem kis szó a németek mellett. Komoly fegyvertény, hogy otthon simán legyőzték a germánokat.

Kulcsjátékos(ok): Kiváló kapusaik vannak, kettő az angoloknál, egy az olaszoknál véd. Vezéregyéniségük mégis Robert Lewandowski, aki gólkirály a Bundesligában. Életveszélyes fickó, aki fejjel, lábbal ontja a gólokat. Azt szoktam rá mondani, isten ments, hogy őt kelljen fogni, mert gyors és ügyes.

Az edző személye: Adam Nawalka pályafutását nem ismerem. Hatvanéves, tehát van tapasztalata, a feladata, hogy a kiváló egyéniségekből jó csapatot gyúrjon. Nem gondolom, hogy az ő szerepe lesz a döntő, de ha már kivitte az Eb-re a csapatot, és a szövetsége is megbízik benne, nem lehet rossz szakember.

Erősségük: Egyénileg kiváló játékosok alkotják a csapatot, akik erős ligákban edződnek.

Gyengeségük: Túl sok nincs, egyedül az a feltűnő, hogy a selejtezők során elég sok gólt kaptak, tehát talán az egész csapat védekezésével van egy kis gond.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG

FIFA-világranglista: 25.

Korábbi Eb-részvétel: újonc

Legnagyobb siker: vb-negyeddöntős (1958)

Szövetségi kapitány: Michael O'Neill (2011 decembere óta)

Az észak-írek kerete, kapusok: Alan Mannus (St. Johnstone), Michael McGovern (Hamilton Academical), Roy Carroll (Linfield). Védők: Craig Cathcart (Watford), Jonathan Evans (WBA), Gareth McAuley (WBA), Luke McCullough (Doncaster Rovers), Conor McLaughlin (Fleetwood Town), Lee Hodson (MK Dons), Aaron Hughes (klub nélkül), Patrick McNair (Manchester United), Chris Baird (Derby County). Középpályások: Steven Davis (Southampton), Oliver Norwood (Reading), Corry Evans (Blackburn), Shane Ferguson (Millwall), Stuart Dallas (Leeds), Niall McGinn (Aberdeen), Jamie Ward (Nottingham Forest). Támadók: Kyle Lafferty (Norwich), Conor Washington (QPR), Josh Magennis (Kilmarnock), Will Grigg (Wigan).

Az északírek a magyar csoportból elsőként jutottak ki az Eb-re, ami számomra nagy meglepetés. Ők ugyanis a „gyengébb” Írország. Ezt nagyrészt a szívüknek köszönhetik. Még azt a tipikus angol focit játsszák, kemény védekezéssel, amivel le tudják bénítani az ellenfelet.

Mit mutatott az elmúlt két évben? Az egész selejtezőciklus számukra egy sikertörténet. Szerintem nem szép, elavult focit játszanak, de úgy látszik, kifizetődött nekik.

Kulcsjátékos(ok): Nézegettem az interneten, nagyjából első és másodosztályú angol csapatokban játszanak. Roy Carrol kapus nevére emlékszem, de a kapusaik már nem fiatalok, ahogy az egész csapat sem.

Az edző személye: Michael O’Neill angol csapatokban edzősködött, s a jelek szerint nagyon fegyelmezett csapatot tudott teremteni, amely a pályán hagyja a szívét. Ez az ő érdeme is egyben.

Erősségük: Kemények és magasak, jól ugranak, mind a védekezésben, mind a támadásban.

Gyengeségük: Mindenképpen a lassúság. Rombolják a játékot, rugdossák előre a labdákat, alapvetően tehát nem modern focit játszanak. Egy jobb csapat ellen már nagyon nehéz dolguk lesz.

A program

1. forduló:

Június 12.: Lengyelország–Észak-Írország (Nizza, 18 óra), Németország–Ukrajna (Lille, 21 óra)

2. forduló:

Június 16.: Ukrajna–Észak-Írország (Lyon, 18 óra), Németország–Lengyelország (Saint-Denis, 21 óra)

3. forduló:

Június 21.: Ukrajna–Lengyelország (Marseille, 18 óra), Észak-Írország–Németország (Párizs, 18 óra)

(a szerző a Zenta Labdarúgóklub titkára és kapusedzője)