2024. április 24., szerda

Erdélyi hegedű Szabadkán

A szászrégeni hangszerkészítők ajándéka a Zeneiskolának

Újabb hangszerrel, egy hegedűvel gazdagodott tegnap a szabadkai Zeneiskola hangszerállománya Szászrégen hangszerkészítő műhelyének adományaként. A romániai város a most zajló Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár résztvevője, s Szabadkán jártukat arra is szerették volna kihasználni, hogy megajándékozzák a zenedét.

Barta Károly, a szászrégeni Vállalkozók Egyesületének elnöke elmondta, a szabadkaiakkal Érden találkoztak, az ott kialakult kapcsolatfelvétel juttatta el őket a szabadkai vásárra, és mivel Szászrégenben hangszereket is készítenek, úgy gondolták, a vásáron való részvétel mellett segíteni szeretnék a zeneiskola munkáját egy hegedű adományozásával. Megtudhattuk azt is, hogy Szászrégenben nagy hagyománya van a hangszerkészítésnek, a vonós hangszerek mellett pengetőseket is készítenek, gitárt, lantot és mandolint is.

– Stradivari is tőlünk vitte a faanyagot a hegedűk készítéséhez, ez a hegedű is abból a fából van, mint amiből a Stradivari-hegedű készül. A sok kotta benne van a hegedűben, csak elő kell csalogatni – ezekkel a szavakkal adták át a hegedűt Barlai Editnek, a Zeneiskola igazgatójának, aki mintegy stafétaként adta tovább Bicskei Zitának, a vonós tanszak vezetőjének, hogy a hangszer tőle Brezovszki Gergő, a Zeneiskola tanulójának kezébe érve meg is szólaljon.

– Mivel új hangszer, ezért természetesen még be kell járatni, de ez biztosan hamar megtörténik, hiszen ez a hegedű jó helyre került, használni fogjuk és igyekszünk méltó módon megszólaltatni, hallottuk Bicskei Zitától.