2024. április 26., péntek

Önkormányzati választásokat rendeznek vasárnap Romániában

Egyfordulós önkormányzati választásokat rendeznek vasárnap Romániában, hogy a szavazópolgárok eldönthessék, kire bízzák az ország csaknem 3200 településének és 41 megyéjének  a vezetését. A 45 ezer önkormányzati tisztségre 108 párt, kisebbségi szervezet és pártszövetség több mint negyedmillió jelöltet állított.

Mindenütt megválasztják a polgármestert, valamint a települési önkormányzati testület és a megyei tanács tagjait. A megyei tanácsok elnökeit most nem a polgárok közvetlenül, hanem a tanács tagjai egymás közül, később választják. A választópolgárok tehát mindenütt három szavazólapot kapnak, kivétel Bukarest képez, ahol mind a hat kerület élére polgármestert és kerületi tanácsot, a főváros élére pedig képviselőtestületet és főpolgármestert is választanak.

A jelöltek száma választásról-választásra csökkent Romániában. Fokozatosan érvényes ez a magyar pártokra, amelyek a négy évvel ezelőtti 15 ezerhez képest most csak 11 ezer jelöltet indítanak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 8749, az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) 2036, a Magyar Polgári Pártnak (MPP) 883 jelöltje van.

Több mint 50 - főleg székelyföldi - településen az RMDSZ polgármesterjelöltje biztos győztesnek számít, mert egyedül szerepel a szavazólapon. A szövetség attól tart, hogy a verseny hiánya alacsony részvételt eredményezhet, ami a megyei tanácsosjelöltekre leadott voksok számának csökkenéséhez, a magyar érdekképviselet gyengüléséhez vezethet.