2024. március 28., csütörtök

Kína ne alakítson ki légvédelmi övezetet a Dél-kínai-tenger térségében

Kína ne alakítson ki légvédelmi övezetet a Dél-kínai-tenger térségében, mert azt az Egyesült Államok provokatív és destabilizáló cselekedetnek tekintené - jelentette ki vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter.

A politikus mongóliai látogatásán kifejtette, egy ilyen kínai lépés feszültséget keltene közte és más ázsiai országok között, továbbá megkérdőjelezné Kínának azt az elkötelezettségét, hogy a dél-kínai-tengeri szigetek hovatartozásáról és a térségbeli hajózási útvonalakról diplomáciai tárgyalások útján határozzanak.

Kerry hangoztatta, hogy az Egyesült Államok egyik fél követelését sem támogatja. Hozzátette, egyik ország sem tehet egyoldalú lépést az ásványkincsekben gazdag terület militarizálására.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap este Pekingbe érkezik, hogy részt vegyen az Egyesült Államok és Kína közötti stratégiai és gazdasági megbeszéléseken.

Kína a Dél-kínai-tenger szinte egészét sajátjának tartja, és felségterületeként kezel több, a közelmúltban mesterségesen létrehozott, kikötőkkel és kifutópályákkal felszerelt földdarabot a tengeren. Az Egyesült Államok és több másik kelet-ázsiai ország, például Vietnam is vitatja ezt.

 A térségben megnövekedett a feszültség, mióta Kína bő egy esztendővel ezelőtt nagy munkálatokba kezdett a vitatott hovatartozású Spratly-szigeteken: kikötőket és kifutópályákat épít. A Spratly-szigeteket Vietnam és a Fülöp-szigetek is magáénak tekinti. A térséget tartják a dél-ázsiai régió egyik legveszélyesebb válságövezetének.