2024. április 25., csütörtök

„Újra megszakítom az ülést, ha megismétlődik a pénteki helyzet”

A legidősebb képviselő a második „bevetésre" készül és nagyon határozott – Dragoljub Mićunović hétfőn sem tervez éjszakába nyúló ülést
Hétfőn még Dragoljub Mićunović elnököl (Ótos András felvétele)

Hétfőn még Dragoljub Mićunović elnököl (Ótos András felvétele)

A köztársasági parlament legidősebb képviselője és jelenlegi elnöklő – az új házelnök megválasztásáig – pénteken megszakította a képviselőház ülését, mert azon nem a témáról, a házelnök megválasztásáról vitáztak a képviselők, hanem minden egyéb politikai kérdésről. Dragoljub Mićunovićot, a Demokrata Párt képviselőjét a hatalmi Szerb Haladó Párt azzal vádolta meg, hogy visszaélt rövid ideig tartó elnöklési szerepével, s hogy az ülés megszakításával bebizonyította, egyáltalán nem demokratikus beállítottságú.

Az N1 hírcsatornának nyilatkozva most Mićunović hasonló forgatókönyvet jelzett, ha megismétlődik a pénteki képviselőházi hangulat: mint mondta, most sem áll szándékában éjszakai ülést tartani, ha a válaszok és viszontválaszok ismét megállíthatatlanok lesznek, megint meg fogja szüntetni az ülést az esti órákban. Szerinte a parlament tekintélyét rombolják a hajnali órákig tartó ülésezések.

Ha minden rendben zajlik, már délre vége lehet az ülésnek, s elfoglalhatja az elnöki széket Maja Gojković, akit a legnagyobb párt delegált immár másodszor erre a tisztségre, tette hozzá nyilatkozatában Mićunović.

Hozzátette: ehhez azonban arra lesz szükség, hogy a felszólalók a témáról beszéljenek, ne egymást sértegessék újabb és újabb válaszokat kiváltva.

Elutasította az ellene felhozott vádakat és emlékeztetett: Aleksandar Martinović már a Maja Gojković megválasztását beterjesztő felszólalásában elkezdte sorra sértegetni a pártokat, ami lavinát indított el a ház ülésén.