2024. április 23., kedd

Hashim Thaçi: Eljött a második lépés ideje

A Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában Hashim Thaçi koszovói államfő azt mondta, hogy a korábbi Belgráddal kötött brüsszeli megállapodás megfelelő légkört teremtett a viszonyok normalizálásához, most viszont eljött az ideje annak, hogy „véglegesítsék a felek a párbeszédet”, s új fejezet nyíljon a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokban.

– Úgy vélem, a jelenlegi globális szintű történések tükrében, egy szélesebb értelemben vett euroatlanti perspektívát figyelembe véve elérkezett az ideje annak, hogy az Európai Unió közvetítésével és az Amerikai Egyesült Államok támogatásával Szerbia és Koszovó megtegye a második lépést, s a politikai kereteken belül egy affirmatív, megerősítő megállapodást kössön – fogalmazott.

Ennek a megállapodásnak véleménye szerint a jószomszédi kapcsolatokat, a két nép közötti megbékélést és „a két állam közötti szoros együttműködést” kellene jelentenie, ami vonatkozna a korrupcióellenes harcra, a radikalizmus visszafojtására, az embercsempészés megfékezésére, terrorizmus elleni közös küzdelemre is.

Hashim Thaçi gyorsabb, dinamikusabb változásokat szeretne, meg kívánja oldani a Koszovóról elköltözött személyek problémáit, az eltűntek utáni nyomozást pedig fokozni szeretné.

Túlzottnak nevezte azokat a nézeteket, hogy a gyengülő amerikai támogatás miatt ma Koszovóban Amerika-ellenes hangulat uralkodik. Mint mondta, az eddigi eredményeket az USA teljes mértékben elismeri.