2024. április 25., csütörtök

Horvátországban is szállodát vásárol Kostić

A Kempinski Hotel portoroži szárnyának megszerzése után a savudrijai komplexum is szerb tulajdonba kerülhet

Miodrag Kostić, Szerbia egyik leggazdagabb üzletembere az ország határain túl is terjeszkedik birodalmával – miután megvásárolta a szlovén portoroži Kempinski Palace Szállodát, ugyanazon lánc horvátországi, savudrijai Kempinski Hotel Adriatic Istria komplexumára is kivetette a hálóját – írja a belgrádi sajtó.

Az egész vendéglátóipari csomag koronája a portoroži repülőtér megvásárlása lehetne, amely szintén az üzletember tervei között szerepel.

Az ötcsillagos szlovén Kempinksi-komplexum 186 szobát és több lakosztályt is kínál a vendégeknek, magánstranddal. Ha Kostić a reptérrel együtt megveszi a horvát szállodát is, szinte teljes kényelmet nyújt azon turisták számára, akik luxuskörülmények között óhajtanak nyaralni.

Mégis, az Adriai-tengermellék még nem küzdött meg teljes egészében a gazdasági válsággal, így felvetődik a kérdés, milyen befektetési tervei vannak a szerb üzletembernek. Erre valamennyire fényt deríthetnek azok a kölcsönök, amelyeket Kostić az Európai Újjáépítési Fejlesztési Banktól (EBRD) vett fel.
– Kostić az ukrajnai mezőgazdasági befektetéseire vette fel a hatalmas hiteleket, de megtörténhetett, hogy útközben a bank engedélyezte neki, hogy a pénzt más projektumokba is beruházza, mivel Ukrajnában nem használhatja ki az egész keretet. Már a kopaoniki vásárlásával meggyőződhetett mindenki arról, hogy az üzletembert érdekli az idegenforgalom. Pénzügyi válság idején az üzletemberek két dolgot tehetnek: vagy spórolnak, vagy még többet vásárolnak. Kostić ez utóbbi mellett voksolt – magyarázta Mahmut Bušatlija gazdasági szakértő.

Amikor tavaly szeptemberben az MK Csoport kezébe került a szlovén hotel, Kostić nem rejtette véka alá terveit, hogy meghatározó idegenforgalmi játékos kíván lenni a régióban. A Kempinski Palace szintén ötcsillagos, 164 szobás, 17 lakosztálya, emellett éttermei és több díszterme is van. Egy éjszakáért reggelivel akár 200–900 eurót is fizetnek a vendégek. A szlovén szálloda mellett az üzletember a Gorenjskai Bankban is részvényes. Arról is beszélt már, hogy akár teljesen megvásárolja a pénzintézetet.
A már említett repülőtérrel kapcsolatban a szlovén Finance nevű lap már megírta, hogy a reptér többségi tulajdonosai készek még egyszer próbálkozni az eladással, Kostić pedig már előzőleg jelezte, hogy szívesen megvásárolná a céget. Akkor arról számolt be, hogy jobbára csak az ottani önkormányzattal kell zöld ágra vergődnie, hogy megvalósulhasson az adásvétel.

– A szálloda és a repülőtér átvételével az adriai térség egy új üdülőparadicsomát lennénk képesek kialakítani, legalábbis ez a jövőképünk az idegenforgalmat illetően. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, minél több járatot kell indítanunk Portorožba – áll az MK Csoport hivatalos válaszában.

Ahhoz, hogy ez mind meg is valósuljon, a reptér több milliós befektetéseket igényel, hiszen új hangárokra, nagyobb területekre és kifutópályákra is szükség van.