2024. március 29., péntek

A Strandot ellepték a kávézók

A baba-mama kuckót az idén már minden oldalról kávézók veszik körül, a Strandot működtető és karbantartó Városi Kertészet Közvállalat majdnem a teljes zöld területet bérbe adta

A baba-mama kuckó már évek óta a kismamák rendelkezésére áll a Strandon, itt nyugodtan szoptathatják kicsijüket, és a kis faházikó pelenkázásra is alkalmas. Az idén azonban alig lehet belépni az ajtaján, mivel a kávézók teraszai vették körül sok asztallal és székkel. A szép iránt fogékony újvidéki polgárok szerint ízléstelen az, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb a szabad zöld felület a Strandon, és hogy évről-évre több területet adnak bérbe a kávézók tulajdonosainak.

A szoptatófülkét minden oldalról körülvevő kávéházak miatt tiltakoznak a kismamák (Dávid Csilla felvétele)

A szoptatófülkét minden oldalról körülvevő kávéházak miatt tiltakoznak a kismamák (Dávid Csilla felvétele)

– Bejövök a gyermekemet megetetni a baba-mama kuckóba, közben meg bömböl a zene minden irányból. Mit gondolnak, hogy érzem magam? Látszik, hogy erre senki sem gondolt, csak az jár a fejükben, hogy minél több pénzt zsebeljenek be – panaszolta Dragana Trninić újvidéki kismama a Blic napilapnak.

A helyzet az, hogy a Strand egyre inkább egy nagy, egybeolvadó vendéglátóipari létesítménnyé, kocsmává alakul. Bosszantó, hogy az idén azokat a füves területeket is bérbe adták, sőt, a kávézók szükségleteire lebetonozták, amelyek korábban a nyugalom oázisai voltak.

– Ez egy olyan hely, ahová egyes emberek már 30 éve járnak, megszokták, hogy itt nyugalom van. Ez volt az utolsó nyugodt hely, most pedig itt is tombol a zene, és kávézót működtetnek – magyarázta Milan Radić, aki már évek óta a Strandon tölti a szabadidejét.

Aleksandar Bogdanović, a Városi Kertészet Közvállalat igazgatója elmondta, hogy a kávézók zaja miatt a baba-mama kuckót egy nyugodtabb helyre fogják áthelyezni.

A Strandon évről-évre kevesebb a szabad füves terület, mivel a fürdőhelyen több mint 20 vendéglátóipari létesítmény működik. Nyaranként negyedmillió látogató is megfordul itt, már csak a kávézókban van szabad hely leülni… (Dávid Csilla felvétele)

A Strandon évről-évre kevesebb a szabad füves terület, mivel a fürdőhelyen több mint 20 vendéglátóipari létesítmény működik. Nyaranként negyedmillió látogató is megfordul itt, már csak a kávézókban van szabad hely leülni… (Dávid Csilla felvétele)

– Az elkövetkező két-három napban áthelyezzük a faházikót. Az embereknek meg kell érteniük azt, hogy szeretnénk minél több pénzt keresni a területek bérbeadásából. Egyes kávézók tulajdonosai akár hatmillió dinárt is kifizetnek a bérletért – mondta Bogdanović. Hozzátette: lehetetlen mindenki kedvében járni, de a part bal oldali részét kávézómentes övezetté szeretnénk átalakítani.

– Mindenki arra panaszkodik, hogy a Strand a budvai strandra emlékeztet, a kávézókban rengetegen tartózkodnak. A part bal oldali részét nyugodt övezetté alakítjuk, mindenki leteheti majd a törülközőjét. A bérbe adott területeknek köszönhetően a Városi Kertészet két teljes fizetést fizethet ki a dolgozóinak – mondta a közvállalat igazgatója.

A Strandon több mint 20 vendéglátóipari létesítmény működik, zömmel kávézók. A Városi Kertészet a bérbe adott területekért évente kb. 28 millió dinárt vág zsebre. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a pénzt a kávézók tulajdonosai nem saját zsebükből fizetik ki a közvállalatnak, hanem a kávézók forgalmából befolyó összegből. Egyértelmű tehát, hogy a kávézókra igenis igényt tartunk mi, újvidékiek, még akkor is, ha sokan nem így vélekedünk.