2024. április 20., szombat

Június a Művelődési Házban

Baba-, gyermekruha- és játékbörze, hangverseny, színházlátogatás, Szent István-nap, kézművestábor

A folyó hónapot baba-, gyermekruha és játékbörze szervezésével indítja a topolyai Művelődési Ház. A tegnapi és a mai nap folyamán 16-tól 20 óráig a moziterem előcsarnokában 23 regisztált kiállítóval zajlik az esemény, amelyen kinőtt ruhafélét, megunt játékot lehet csereberélni. Vásárolj kedvező áron neked jó dolgokat! – állt a Művelődési Ház felhívásában.

Június 4-én, szombaton 18 órai kezdettel a Művelődési Ház mozitermében a topolyai Alapfokú Zeneiskola tanítványainak évzáró ünnepi hangversenyére kerül sor a zenede szervezésében. A Művelődési Ház szervezői szerepet vállal a június 5-én, vasárnap 16-tól 20 óráig a Rendezvények terén szervezendő II. Topolyai Gyermeknap kivitelezésében. Június 8-án, szerdán 17 órakor szervezett színházlátogatás valósul meg kulturális intézményünk jóvoltából. Autóbusszal Újvidékre, az Újvidéki Színház A kis herceg című előadására szerveznek színházlátogatást. Az utazás a Színház a jövő nemzedékéért című pályázat keretében valósul meg, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Június 9-én, csütörtökön 18 órakor újabb szervezett színházlátogatás valósul meg, akkor autóbusszal Zentára utaznak, a Zentai Magyar Kamaraszínház Május van, Tisztelt Úr! című előadását nézhetik meg elsősorban a fiatal színházbarátok. Az utazás szintén a Színház a jövő nemzedékéért című pályázat keretében valósul meg, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatásával. A színházlátogatásokkal kapcsolatban tájékoztatás a 024-713-515-es telefonszámon kapható.

Június 17-én, pénteken 16, 18 és 20 órától a Művelődési Ház mozitermében filmvetítések a tervezettek. Június 18-án, szombaton 9 órától pedig a tájházban a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társaság szervezésében műhelymunkát tartanak. Aznap, vagyis június 18-án, szombaton a Művelődési Ház mozitermében 19.30 órától Vida Ognjenović 'Je li bilo kneževe večere' címmel színházi előadás lesz szerb nyelven. A zentai Miroslav Antić Kamaratársulat vendégjátékának rendezője Dejan Cicmilović. A darabra 150 dinár a belépőjegy.

Június 19-én, vasárnap 17 és 22 óra között a tájházban sor kerül az ötödízben rendezendő Szent Iván-nap a topolyai tájházban elnevezésű szabadtéri rendezvényre.

Keresztelő Szent János emléknapja, a nyári napforduló ünnepe tiszteletére szervezendő rendezvény keretében 17 órakor Az elvarázsolt királykisasszony című gyermeklőadást tekinthetik meg az érdeklődők az ekecsi (Szlovákia) Kuttyomfitty Társulat előadásában. Tizennyolc órától a naphoz fűződő népszokások és hiedelmek felelevenítése, daltanulás, gyermekjátákok, koszorúfonás szerepel a programban, 19-től almasütés, tűzugrás. Húsz órától a Kuttyomfitty Társulat felnőtteknek szóló műsorát viszik színre, az érdeklődők történeteket hallhatnak a teremtésről, bűnbeesésről, szerelemről, udvarlásról, borról, részegségről, házaséletről. A műsorban táncokat láthatnak Zoboraljáról, Mezzőségről, Bodrogközből, Csallóközből. Az Aranyfészek, aranymadár – pajzán történetek, vőfélyversek, nóták, táncok felnőtteknek elnevezésű előadást a topolyai Csalóka zenekar kíséri élőben. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják A fenti programsor az Élő Tájház 2016 elnezevézű pályázat keretében valósul meg, melynek támogatója a Szekeres László Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. címén.

Június 27-én, hétfőn 19 órai kezdettel a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában a felnőtt népi zenekarok, népdalkörök és néptáncegyüttesek községi-körzeti szemléjét rendezik meg. Június 27-étől július 2-áig

a Művelődési Ház által szervezett III. Kézműves tábor a topolyai tájházban elnevezésű gyermektábor zajlik, Budai Sinkovics Margit és Kálmán Judit osztálytanítók vezetésével. A kézművestábor foglalkozásaira öt és tizenegy év közötti gyermekek jelentkezését várják. A foglalkozások 16 és 19 óra között kezdődnek, a zárónapon, július 2-án délelőtt pedig a helyszínen alkalmi kiállítás nyílik a táborban készült alkotásokból. A táborba legkésőbb június 22-éig lehet személyesen jelentkezni a topolyai Művelődési Házban (Fő utca 12.) vagy a 024-713-515-ös telefonszámon, illetve a kultura@stcable.net e-mail-címen. A részvételi díj 850 dinár, testvérpároknak 1300. A tábor megrendezését a Magyar Nemzeti Tanács támogatja.