2024. április 19., péntek

Kezdődik a medence felújítása

Tegnap a magyarkanizsai strandon sajtótájékoztatót tartott Fejsztámer Róbert, a községi közigazgatás gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője, és ismertette a hamarosan újjáépülő fürdőmedence építéstechnikai, műszaki és üzemeltetési tervezetét. A tájékoztató során nyilatkozott még Szalma Ernő, a felújítási munkálatok elvégzésével megbízott magyarkanizsai Salma-Bau Építővállalat igazgatója.

– A Tisza-parti medence felújítási munkálatai június 6-án kezdődnek. Ez azért történik ilyen későn, mert a lebonyolított nyílt versenytárgyalási procedúra, valamint az ehhez szükséges műszaki adatok számbavétele egy hónapot vett igénybe. Az ügymenet és a vele járó feladatok komplikáltsága miatt – amelyeket nem tudtunk egyszerű eljárással véghezvinni – csúsztunk bele a nyári fürdőszezonba. Ennek tudatában vágtunk bele a munkálatok kivitelezésébe, választva két rossz lehetőség közül. Az egyik az volt, hogy lezárjuk a medencét, mivel a pillanatnyi állapota nem alkalmas fürdőzésre, és a későbbiekre halasztjuk a renoválását, a másik pedig, hogy szintén lezárjuk, de minél hamarabb végzünk az átépítéssel, vállalva a nyári idénybe való becsúszást. Úgy döntöttünk, hogy a munkálatokat elkezdjük, és előreláthatóan július 31-éig be is fejezzük, bízva abban, hogy augusztusban és szeptemberben lesz még jó idő. Sajnos nem kaptuk meg azt a beígért támogatást, ami a választási kampány során fülbemászó szólamként elhangzott, miszerint a magyarkanizsai vállalkozók készek a felújítást bérmentve elvégezni. Mindeddig senki nem végzett felújításokat, ebből adódóan használni sem lehet a medencét, ezért hétfőn elkerítjük a területet, belekezdünk az újjáépítésbe, amelynek ütemtervét a kivitelező remélhetőleg tartani tudja. Meg kell jegyeznem, hogy három érdeklődő volt a tendereljárásra, amelynek a becsült értéke 19,5 millió dinár. Közülük ketten adták át az eljáráshoz szükséges dokumentációt, így egy újvidéki cég 26 milliós árajánlatával szemben egy helybéli a maga 16 milliós költségvetésével nyerte el a kivitelezés jogát – mondta Fejsztámer Róbert.

Az előirányzott felújításokról a kivitelező vállalat igazgatója a következőket nyilatkozta:

– A kapott tervek alapján számos munkát fogunk elvégezni gyermekkorunk hajdani emlékén. Ebbe beletartozik a régi medence rekonstrukciója, betonelemeinek átépítése, valamint a medence bevonása szálerősített fóliával. A kis medence szintén megújul, valamint élményelemekkel gazdagodik. Tervben van egy új medence építése is, amely a régi jobb oldalán fog elhelyezkedni, és tartalmazni fog egy vízfüggönnyel ellátott, három méter magas és hat méter hosszú csúszdát. A nagy medencét még egy négyfúvókás masszázselemmel is készülünk ellátni. Mindezek mellett egy teljesen új, nyolcfúvókás feltöltő és külön erre a célra készült ürítő rendszert kívánunk üzembe helyezni, így biztosítva a létesítmény friss vízzel való ellátását, ami eddig nem volt megoldott. A medence melletti régi mosdó épületét gépházzá alakítjuk, valamint gondoskodni fogunk még toalettről és ivóvízkútról is. A létesítmény be lesz kerítve, hiszen csak így tudjuk ellenőrzés alatt tartani a használatát. Természetesen a munkálatok alatt is kerítés fogja körülvenni a renoválás alatt álló területet, meggátolva bárminemű baleset lehetőségét a fürdőzőket illetően – mondta Szalma Ernő.