2024. április 25., csütörtök

Véradók, népkonyha, tanfolyamok…

A Vöröskereszt adai szervezetében az idén főleg a véradásra összpontosítanak

Az elmúlt év küzdelmesen és dolgosan telt a Vöröskereszt adai szervezetében – tudtuk meg Krizsán Vilmos titkártól, aki elmondta, hogy a tevékenységük sikeres volt, habár csak a legfontosabb feladatokra jutott pénz. Így elmaradt az adai Vöröskereszt 70 éves fennállása alkalmából tervezett központi ünnepség, de ezt kisebb rendezvényekkel igyekeznek pótolni. Krizsán Vilmos közölte, hogy a községi szervezet rendes működéséhez évente legalább 2,5 millió dinárra lenne szükség, de tavaly 2,4 millióból gazdálkodtak, az idei terv pedig 2,2 millió dinár. Az idén főként a véradók toborzására és a tanfolyamok szervezésére összpontosítanak, valamint szeretnének ismét bekapcsolódni a községi népkonyha munkájába.

– Az elmúlt évben tovább csökkent a véradók száma. Már az idei első véradó napokon láttuk, hogy sajnos ez a tendencia folytatódik. Ezt mutatják a számok is, ha összehasonlítjuk a tavalyi és az idei első öt véradó napot. Tavaly 198-an jelentek meg az akciókon, közülük 173-an adtak vért. Az idén már csak 130-an vettek részt az öt véradó napon, és 119-en adtak vért. Ez 30 százalékos csökkenés, ami jelentős visszaesés – magyarázta Krizsán Vilmos. – Azt várjuk, hogy év közben javulni fog a helyzet. Eldöntöttük, hogy a közeljövőben külön felhívással fordulunk az emberekhez. Egyrészt a lakossághoz, hogy az egészséges fiatalok és középkorúak adjanak vért, másrészt felhívással fordulunk a munkaadókhoz, a vállalatokhoz és az intézményekhez, hogy legalább arra az egy napra engedjék el azokat, akik szeretnének vért adni, jóllehet a törvény szerint az önkéntes véradásért két szabadnap jár. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy mikor lesz véradás, hogy a munkaadóknál előre jelentkezhessenek azok, akik szeretnének vért adni. Ha jelzik a munkából jövők, hogy szeretnének visszamenni dolgozni, akkor soron kívül is beengedjük őket, habár az utóbbi időben nincs olyan sok várakozás, mint a korábbi években volt. A véradókkal tavaly is voltunk kirándulni, az idén is megyünk egy autóbusszal. Július 3-án ellátogatunk Kishegyesre, ahol megnézzük a Kátai-vendégházat és a tanyát, valamint megebédelünk, majd Pacséron folytatjuk a kirándulást, ahol ellátogatunk a fürdőbe. A kirándulás az utazással, ebéddel és a belépőjeggyel együtt 1200 dinárba kerül. A költségek háromnegyed részét a Vöröskereszt fedezi, mindössze 300 dináros részvételi díjat kell fizetniük a kirándulóknak. A Vöröskereszt emellett június 14-én elismerésben részesíti a jubiláló többszörös véradókat – közölte a titkár.

A Vöröskereszt az elmúlt évben is megszervezte a községi elsősegélynyújtó versenyt az általános és középiskolás diákoknak, akik egy-egy csapattal eljutottak a tartományi versenyre. Az idén is lebonyolították a községi versenyt, de nem jelentkezett középiskolás csapat, így csak általános iskolások vettek részt a tartományi megmérettetésen. Kiemelte, hogy az elmúlt évben is folytatták a házi ápolási tanfolyamokat, amelyek iránt elég nagy az érdeklődés, mivel az általuk kiadott bizonylatokat külföldön is elfogadják. Megszervezték az elsősegélynyújtó tanfolyamot a sofőröknek és a munkásoknak, németnyelv-tanfolyamot indítottak, valamint újraindítják a számítógépes kurzust is. Emellett őszre a tartományi és köztársasági Vöröskereszt felkérésére képzést tartanak a szervezet aktivistáinak, akik a községi terepi egységbe vannak beosztva.

A titkár elmondta, hogy az elmúlt évben 140 felhasználóval sikeresen működött a népkonyhaprogram. Tavasszal és ősszel az adai önkormányzat segítségével biztosították az egytálételt a rászorulóknak, köztük 51 moholi és 37 adai gyereknek. Megjegyezte, hogy az idén január derekától egy hónapig biztosítottak egytálételt a helyi közösségek közreműködésével, de aztán az önkormányzat átvette a programot, és a Vöröskereszt mellőzésével bonyolítja le. Krizsán Vilmos reméli, hogy aláírják a protokollt az önkormányzattal, és októbertől folytathatják a programot, mivel a Szerbiai Vöröskeresztben ez az egyedüli program, amelyen keresztül segíthetnek a szociálisan rászorulókon. Megjegyezte: a program által a községbe évente 2 millió dinár értékű áru érkezik, amit felhasználnak a főzésnél, másrészt intervenciós segélyként osztanak szét. Továbbá az idén 24 rossz szociális helyzetű községi gyereket ingyen nyaraltathatnának 10 napig a Szerbiai Vöröskereszt diáknyaralójában a montenegrói Baošičon. A titkár szerint ezért is fontos lenne mielőbb aláírni a protokollt.