2024. április 19., péntek
2016-OS LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG – B CSOPORT

Az öreg rókák a sikerre éhes fiatalok ellen

Június 10-én kezdődik a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság: huszonnégy csapat – köztük a magyar válogatott – lép pályára a csoportküzdelmek során. A hat csoportot a labdarúgás világában dolgozó szakértők és játékosok (Apró Attila, Palágyi Szabolcs, Özvegy József, Bognár Miklós, Volford Tibor, Takács Tamás) segítségével mutatjuk be: szerdán labdarúgók, edzők, sportújságírók válaszát olvashatják arra a kérdésre, hogy mit várnak a magyar csapattól, csütörtökön pedig az F csoportról olvashatnak, amelyben a magyar válogatott is helyet kapott.

A két évig tartó selejtezők során egyedül az angol csapat jutott tovább maximális eredménnyel. Ők tíz győzelemmel, vereség és döntetlen nélkül lettek csoportelsők. Olyan gólarányt értek el, ami tényleg figyelemre méltó: 31 lőtt gól és mindössze 3 kapott gól. Az orosz, a szlovák és a walesi csapat mind csoportmásodikként jutott ki az Eb-re. Mindenképp az angol csapat az, amelyre nagyon oda kell figyelnünk, de az is szót érdemel, hogy a többiek milyen együttesek mögött lettek másodikok: a walesiek a belgák, a szlovákok pedig a spanyolok mögött, ami azt mutatja, hogy ez egy erős csoport lesz.

Anglia

FIFA-világranglista: 11.

Korábbi Eb-részvétel: 8 (1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012)

Legnagyobb sikerek: világbajnok (1966), Európa-bajnoki bronzérmes (1968)

Szövetségi kapitány: Roy Hodgson (2012 májusa óta)

Mint említettem, az angolok százszázalékos teljesítménnyel jutottak ki az Eb-re, maguk mögött csoportmásodikként a svájci csapattal. Náluk a pozitívum és az erősség a játékoskeret lesz, amelyben több Liverpoolból meghívott játékos található. De ott van Gary Cahill a Chelsea-ből vagy Jamie Vardy, aki nagy csodát tett a Leicester színeiben. Az lesz az erősségük, hogy egyes játékosok már klubtársként is régebb óta együtt játszanak. Ebből a csapatból kiemelném Wayne Rooney-t a Manchester Unitedből és az említett Vardyt, aki az utolsó három előkészületi mérkőzésen mindháromszor betalált a hálóba. Valójában a válogatottban is folytatja azt, amit a saját klubjában. Az angolok négy előkészületi mérkőzést játszottak, valamint maradt még a Portugália elleni. Sikerült nekik egy különbséggel megverniük a német, a török és az ausztrál csapatot, és egy vereséget könyveltek el a hollandoktól. A játékoskeret mellett nagy erősségük lesz a szövetségi kapitányuk is, Roy Hodgson, aki már 28 évesen elkezdett edzősködni a skandináv országokban. Voltak nagy eredményei: svéd bajnok lett két klubbal is, az Intert a harmadik helyig vezette, valamint az UEFA-kupa-döntőig, a Blackburnnel második lett az UEFA-kupában, a Fulhamnél három év alatt eljuttatta a csapatot a hatodik helyig, majd az Európa-liga-döntőig. Amikor 2010-ben a Premier League-ben a Fulham csapatát vezette, akkor a kollégái a liga legjobb menedzserének választották. Hodgson 2012 óta az angol válogatott szövetségi kapitánya, és az angol csapat utóbbi két évben játszott mérkőzései alapján úgy gondolom, most is csodát tud tenni.

Oroszország

FIFA-világranglista: 29.

Korábbi Eb-részvétel: 10 (1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008, 2012)

Legnagyobb sikerek: Európa-bajnok (1960), Európa-bajnoki ezüstérmes (1964, 1972, 1988), olimpiai bajnok (1956, 1988) – mind Szovjetunióként

Szövetségi kapitány: Leonyid Szluckij (2015 augusztusa óta)

Az orosz csapat második helyezett volt a selejtezőcsoportjában, az osztrákok mögött. Hat győzelemmel, két vereséggel és két döntetlennel foglalták el ezt a helyet. A csoporton belül csak az osztrák csapattól szenvedtek vereséget, ami azt jelenti, hogy kiváló csapatról van szó. Erősségük még, hogy a játékoskeretük főként a CSZKA és a Zenit csapat tagjaiból tevődik össze. Mondhatni, összeszokott társaságról van szó, amely a selejtezők során csak öt gólt kapott. Ami esetleg nem annyira játszik a kezükre, az a fiatal edző: Leonyid Szluckij. A 45 éves tréner 2015 óta vezeti az orosz válogatottat, és talán még nem rendelkezik olyan nagy tapasztalattal, amellyel nagyon sokat hozzá tudna tenni ehhez a csapathoz. Az előkészületi mérkőzéseiken megverték Litvániát, és vereséget szenvedtek az Európa-bajnokság házigazdájától, a franciáktól.

Szlovákia

FIFA-világranglista: 24.

Korábbi Eb-részvétel: újonc

Legnagyobb siker: vb-nyolcaddöntős (2010)

Szövetségi kapitány: Ján Kozák (2013 júliusa óta)

A csoport harmadik csapata a szlovák, amely szintén másodikként jutott ki az Eb-re a selejtezőcsoportból. Az erős Spanyolország mögött lettek másodikok, de egyszer megverték őket a selejtezőcsoportban. Komoly és kemény csapatról van szó, amelynek azért már vannak olyan kimagasló játékosai, akik saját európai nagy csapatukban is alapembernek számítanak. Az ismertebbek közül meg lehet említeni Pekaríkot a Herthából, Škrtelt, a Liverpool védőjét, aki eljutott az Európa-liga döntőjéig, valamint a Milan játékosát, Kuckát, illetve Hamšíkot, aki évek óta a Napoli támadójátékosa. Kemény játékot várok tőlük, és akár még meglepetést is okozhatnak ezen az Európa-bajnokságon. Ami az előkészületi mérkőzéseket illeti, nyertek a grúzok ellen, és a németeket is sikerült megverniük 3:1-re, amire nagyon sokan felkapták a fejüket. Emellett van még két döntetlenjük, tehát tartogathatnak még meglepetéseket. Szövetségi kapitányuk Ján Kozák, aki 55-szörös csehszlovák válogatott volt, és 2013 óta vezeti a csapatot. Hodgson és ő számítanak öregebb edzőknek, mellettük ott van két fiatalabb edző, az orosz és a walesi. Érdekes lesz nézni, hogy a két veterán és a két fiatal edző hogyan vezeti a csapatát ebben a csoportban.

Wales

FIFA-világranglista: 26.

Korábbi Eb-részvétel: újonc

Legnagyobb siker: kijutott a 2016-os Eb-re

Szövetségi kapitány: Chris Coleman (2012 januárja óta)

Ami a csoport negyedik csapatát, Walest illeti, ők úgyszintén másodikok lettek a csoportjukban. A belga csapat mögött érték ezt el, amely az utóbbi időben fellendült. A selejtezőcsoportjukban csak Bosznia-Hercegovinától szenvedtek vereséget, és a hat elért győzelmük figyelemre méltó. Az is lényeges, hogy idegenben arattak három győzelmet. Ez azt jelenti, hogy a franciaországi Eb-n – ahol idegenben játszanak – többet tudnak majd mutatni. A walesiek zárt játékot játszanak, a játékoskeret pedig kisebb, másodosztályú csapatok játékosaiból áll össze. Azért van három nagyobb nevű játékosuk: Aaron Ramsey, aki az Arsenal játékosa, Joe Allen, aki a Liverpoolban játszik, és Gareth Bale, a Real Madrid egyik legnagyobb csillaga. Mint említettem, zárt játékot várok tőlük, esetleg egy Bale-ellentámadás juttathatja majd őket eredményhez. Úgy gondolom, hogy a walesiek kevés gólt fognak kapni ezen az Eb-n. Az edzőjük Chris Coleman, aki 2012 óta vezeti a csapatot. Ő játékosként több angol csapatban is megfordult: a Swansea-ben, a Crystal Palace-ban, a Blackburnben és a Fulhamben. Edzőként a Fulhamet, a Real Sociedadot, a Coventryt és a görög Larisszát is vezette. Fiatal edzőről van szó, aki 32-szeres walesi válogatott volt játékosként. Valószínűleg ő is össze tudja úgy állítani ezt a csapatot, hogy eredményt tudjanak elérni.

Mint tudjuk, a csoportküzdelmek alatt a csapatok több mérkőzést fognak lejátszani, s amelyek továbbjutnak, azokra újabb találkozó(k) vár(nak). Ezért lényeges, hogy mennyire tudnak majd a csapatok hozzászokni ehhez a mérkőzés – rövid pihenés – mérkőzés tempóhoz. A felkészültség és az ellenfél alapos ismerete nagyon fontos lesz minden csapat számára. Hogy a B csoportból ki fog továbbjutni? Az én tippem, hogy az angol és a szlovák csapat végez az első két helyen, az orosz és a walesi csapat küzd majd a harmadik helyért, ami esetleg továbbjutást érhet. Érdekes csoport lesz, de még egyszer kiemelném, hogy szerintem az angol válogatott, a selejtezőben és az előkészületi mérkőzéseken elért eredményekkel maga mögött, legalább az elődöntőbe várható.

(A szerző a topolyai TSC Labdarúgóklub sportigazgatója)