2024. április 25., csütörtök

Ankara lépéseket vár Berlintől a kapcsolatok javítására

Ankara lépéseket vár Berlintől a kapcsolatok javítására az örményellenes mészárlásokat népírtásnak minősítő csütörtöki német parlamenti határozat után - jelentette ki pénteken Binali Yildirim török miniszterelnök bakui látogatása során. A kormányfő szerint határozat súlyos csapást mérta török-német kapcsolatokra.

A miniszterelnök kijelentette: a német kormánytól intézkedéseket várnak, amelyek ezeket a "potenciális károkat orvosolják" - tette hozzá.

Yildirim ugyanakkor nem részletezte, hogy Ankara milyen intézkedéseket vár Berlintől. A török kormányfő azzal vádolta Németországot, hogy a 101 éve, az Oszmán Birodalomban történt örmény népirtást elismerő határozatával saját történelmi "szégyenét akarja" viszonylagossá tenni.

A dpa német hírügynökség hírügynökség úgy értékelte, hogy Yildirim a nap folyamán Ankarában békülékeny hangot ütött meg: "Németország és Törökország fontos szövetségesek. Senki se várja, hogy ezzel és más hasonló döntésekkel kapcsolataink hirtelen teljesen megromlanak Németországgal. Törökország természetesen reagálni fog a határozatra"- jelentette ki a miniszterelnök.

Az azeri külügyminisztérium korábban a német döntést nem objektívnak, illetve előítéletesnek minősítette. "A történelem meghamisítása és politikai célokra történő felhasználása megengedhetetlen" - derül ki a tárca közleményéből. A határozattal a nyilvánosságot tévesztették meg - vélekedett egy minisztériumi szóvivő.

Szerzs Szargszján örmény köztársasági elnök viszont "történelmi jelentőségűnek" nevezte a Bundestag határozatát - közölte a nap folyamán az Interfax orosz hírügynökség.

Szargszján elnöki hivatala szerint az örmény köztársasági elnök Joachim Gauck német államfőnek, Angela Merkel kancellárnak és Norbert Lammert házelnöknek címzett levelekben köszönte meg a német parlamenti szavazás megtartását és a határozat meghozatalát.

"A határozat elfogadása történelmi jelentőségű lépés nemcsak Örményország s Németország, hanem az egész civilizált világ számára. Ez a lépés jelképezi a demokrácia felsőbbrendűségét, a közös emberi értékek univerzális érvényét, valamint hangsúlyozza Németország ezen értékek biztosításában játszott következetes szerepét" - olvasható a levélben.

A nap folyamán az ankarai német nagykövetség épületét tojásokkal dobálták meg török tüntetők. Az aktivisták az Ankara belvárosában lévő épület előtt gyülekeztek, ahol egy fekete koszorút helyeztek el - közölte a tüntetést szervező Egitim-Sen oktatói szakszervezet. Talip Geylan, az Egitim-Sen elnökségének tagja Twitter oldalán tett bejegyzése szerint a tojásdobálás üzenet volt Merkelnek.

Sajtóértesülések szerint több tucat ember vett részt a tüntetésen.

Történészek 1,5 millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után elpusztított örmények számát, és sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkori eseményeket. A mai Törökország azonban mint az egykori Oszmán Birodalom utódállama következetesen visszautasítja, hogy a történteket népirtásnak nevezzék. Állítása szerint nem folyt szervezett hadjárat az örmények kiirtására, s nincs bizonyíték arra, hogy létezett az örmények kiirtását elrendelő parancs az oszmán birodalom vezetésétől.