2024. április 24., szerda

Ma tartja alakuló ülését a köztársasági parlament

A házelnöki tisztséget az előzetes bejelentések értelmében ismét Maja Gojković látja el

Ma alakul ki a Szerbiai Képviselőház következő összetétele. Maja Gojković házelnök délelőtt tíz órára hívta össze az alakuló ülést. Ami a házelnöki tisztséget illeti, Aleksandar Vučić kormányalakító, a Szerb Haladó Párt elnöke korábban bejelentette, hogy Gojković második mandátumban is megtarthatja a szóban forgó funkciót.

Az ülésen a parlament 250 képviselője hitelesíti mandátumát, ezt követően megválasztják a házelnököt, az alelnököket és a főtitkárt. A parlamentet akkor tekintik megalakultnak, ha a képviselőknek legalább a kétharmada hitelesíti mandátumát. Amíg nem választják meg a képviselőház új vezetőségét, az ülésen a rangidős képviselő elnököl, munkáját pedig a legfiatalabb képviselők valamelyike segíti. A parlament következő összetételének legidősebb képviselője Dragoljub Mićunović (1930), a Demokrata Párt tisztségviselője, a legfiatalabbak pedig Ivana Nikolić (1989) és Ognjen Pantić (1989), mindketten az SZHP képviselői.

A Dveri közölte, hogy őket nem tájékoztatták az alakuló ülésről. Ennek kapcsán felháborodásuknak adtak hangot, valamint annak okán is, hogy az illetékesek az alakuló ülés megtartásával a törvényes határidő utolsó előtti napjáig vártak.