2024. április 19., péntek

A legjobb iskolák között a zentai tehetséggondozó

– A közelmúltban a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium is átesett a nagybecskereki iskolaigazgatóság külső ellenőrzésén, s a létező legmagasabb, négyes osztályzatot kapott. Ez lényegében azt jelenti, hogy az intézmény a kulcsfontosságú standardokat illetőleg százszázalékosan teljesített, az összes standard tekintetében pedig 96, 55 százalékos eredményt ért el – újságolta napilapunknak Kormányos Róbert, az oktatási intézmény igazgatója, s hozzáfűzte azt is, hogy az értékelés során az is elhangzott, hogy a nagybecskereki igazgatóság lassan befejezi a fennhatósága alá tartozó iskolák ellenőrzését, s a személyes véleményüknek is hangot adtak, miszerint az ellenőrök az eddigiek során még nem jártak ennyire jó tanintézményben.

A szerbiai oktatási minisztérium három évvel ezelőtt elrendelte az iskolaigazgatóságoknak, hogy belátható időn belül az ország területén az összes oktatási intézmény működését világítsák át, s ennek során többek között ellenőrizzék le a tanárok munkáját, beszélgessenek a szakszolgálat tagjaival és az intézmény vezetőjével, tekintsék át a szakmai és a titkársági dokumentációt, valamint beszélgessenek el négyszemközt a diákokkal, a szülői tanács tagjaival, és az iskolaszék tagjaival is.

– Az órák látogatása során az ellenőrök odafigyeltek arra, hogy a tanárok alkalmazzák-e, s milyen mértékben alkalmazzák a tanítás modern módszereit, a különböző képességű gyermekeknek adnak-e különböző nehézségű feladatokat, vagyis minden diákot egyformán érdeklődővé tesznek-e, lekötnek-e a pedagógusok – ecsetelte Kormányos, s hozzátette, hogy az órára készülés dokumentációit, az óraterveket, a havi terveket és az éves terveket is átvizsgálták. Arra is hangsúlyt fektettek, hogy a gyerekek milyen versenyekre járnak, s ezeken milyen eredményeket érnek el.

– Elkészítettük a 2015/2016-os tanévre vonatkozó eredményeink listáját, amely 12 A4-es formátumú oldalra fért rá – mesélte Kormányos, s megjegyezte, hogy azóta újabb versenyeken is kiváló eredményeket értek el. A szakszolgálat esetében áttekintették a dokumentációt, másrészt megvizsgálták, hogy probléma esetén kihez is fordulhatnak a diákok, az iskolának milyen kapcsolatrendszere van a szociális és az egészségügyi intézményekkel stb. Kormányos elmesélte azt is, hogy a diákokat elsősorban arról kérdezték, hogy mennyire elégedettek az iskolával, hogyan érzik itt magukat, s az oktatás színvonala megfelel-e az elvárásaiknak, s az után is érdeklődtek, hogy a tanárokkal, nevelőtanárokkal milyen a viszonyuk, járnak-e kirándulásokra, szakmai utakra, s hogy az iskolában megtartják-e az emelt szintű foglalkozásokat, pótórákat, stb.

A tanárokat elsősorban az igazgató munkájáról, illetve az intézmény által biztosított lehetőségekről kérdezték. Az érdekelte őket, hogy a pedagógusoknak van-e lehetőségük továbbképzésekre, illetve ki pénzeli ezeket a képzéseket, van-e lehetőség arra, hogy versenyeken vegyenek részt, milyen a tanárok munkalégköre, vagyis szeretnek-e az iskolában dolgozni, vagy csupán munkaköri kötelességként tekintenek az egészre, s csupán a törvény által előírt órákat tartják meg, vagy pedig ezenkívül is vállalnak különböző foglalkozásokat.

Az igazgató elmesélte, hogy a szülőket is meginterjúvolták, s elsősorban az érdekelte őket, hogy ők miképpen látják az iskola működését, mennyire elégedettek a tanárok és az igazgató munkájával stb.

Beszélgetésünk végén az igazgató megjegyezte, hogy igazán büszkék az értékelés eredményére, s az iskola dolgozóinak megköszönte, hogy ilyen remekül helyt álltak az ellenőrzés során.