2024. április 25., csütörtök
SLOGA SZAKSZERVEZET

Ne végkielégítést, inkább 10 ezer euró támogatást!

Inkább 10 ezer eurós támogatást adjon az állás nélkül maradó foglalkoztatottaknak a kormány, és ne 200 eurós végkielégítést szolgálati évenkénti – rukkolt elő az ötlettel tegnap a Sloga szakszervezet.

Az érdekképviseleti tömörülés legutóbb azt ajánlotta Aleksandar Vučić kormányfőnek, hogy a közvállalatokban maradt dolgozóknak ne kétszáz eurós végkielégítést adjon, hanem tízezer eurós támogatást, amellyel a melósok megmenthetnék a gyárakat és újrakezdhetnék a termelést mint részvényesek.

A szakszervezet szerint ez olyan modell, amely működne is, valamint véleményük szerint többet is érne a pénzt így szubvenció formájában kiadni, mint a külföldi befektetők kezére játszani, akik minden egyes felvett dolgozó után ennyi pénzt kapnak.

Ahogy mondják, ezzel a lépéssel és a hazai termelés védelméről szóló törvény adta jogi keretekkel a dolgozók talpra állítanák az összes problémás vállalatot.

„A külföldi befektetők alacsony bérek mellett foglalkoztatják a dolgozókat, akiket olcsó és pótolható munkaerőként kezelnek, Szerbiát pedig fejőstehénnek tartják, amelyből igyekeznek minél nagyobb profitot kihúzni” – olvasható a szakszervezet közleményében.