2024. április 20., szombat

Egyelőre polgármester nélkül

Megtartotta alakuló ülését a kishegyesi képviselő-testület – Szűgyi István az új elnök

Több mint 20 perces késéssel kezdődött meg kedden délután Kishegyes község községi képviselő-testületének alakuló ülése. A választásokon mindössze 4 párt került be a testületbe: a Szerb Haladó Párt 10 képviselővel, a Vajdasági Magyar Szövetség 8 képviselővel, a Szerbiai Szocialista Párt 4 képviselővel és a Montenegrói Párt 1 képviselővel.

Esküt tesznek a képviselők (Lakatos János felvétele)

Esküt tesznek a képviselők (Lakatos János felvétele)

Az alakuló ülésen a legidősebb képviselőnek kellett volna elnökölnie, aki ez esetben az SZSZP soraiba tartozó Aleksandar Martinović volt. Ő azonban arra hivatkozva, hogy erről nem értesítették előre, visszautasított ezt, így a korrendben őt követő VMSZ-es Bojtos Béla vezette le az ülést.

A képviselői mandátumok hitelesítése utána a testület 25 képviselője ünnepélyesen letette az esküt, de a községi képviselő-testület elnökének megválasztása után Nenad Stevović, a Montenegrói Párt képviselője, egyéb kötelezettségeire hivatkozva, lemondott megbízatásáról, és azt a listán utána következőre hagyta. Stevović azt is nehezményezte, hogy pártjával, amely állítása szerint az itteni montenegrói kisebbség egyetlen hivatalos képviselője, egy másik párt sem folytatott koalíciós tárgyalásokat, ezért kivonult az ülésteremből. Stevović felszólalása után Marko Rovčanin, аz SZSZP képviselője, korábbi polgármester szólalt fel, s ő is hasonló dolgok miatt neheztelt, mint az MP lemondott képviselője. Rovčanin beszéde után a szocialista képviselők is elhagyták az üléstermet, így a községi képviselő-testület elnökének megválasztásában csak a VMSZ és az SZHP képviselői vettek részt.

A kishegyesi képviselő-testület új elnöke a VMSZ ajánlására Szűgyi István, a párt listavezetője lett. A községi képviselő-testület titkárának, ugyancsak a VMSZ ajánlására, Győri István topolyai jogászt választották meg.

A kishegyesi községi képviselő-testület új elnöke első nyilatkozatában arról számolt be a sajtónak, hogy kemény és eredményes munkára számít.

– Sok új képviselőnk van, akik még nem voltak a képviselő-testület tagjai. Szerintem ők új ötletekkel, új erővel és új meglátásokkal fel tudják dobni a képviselő-testület és a község munkáját. Úgy gondolom, hogy minden lehetőséget ki tudunk majd használni, ami kínálkozik Kishegyes községnek. Főképp pályázatokra és más hasonló módokra gondolok. Azt hiszem, hogy koalíciós partnereinkkel nagyon eredményesek lehetünk – nyilatkozta Szűgyi.

Arra a kérdésre, hogy mikor választanak új polgármestert, a községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a törvényben előirányzott 30 napon belül megtartják a képviselő-testület következő ülését, amelyen megválasztják a polgármestert, az alpolgármestert, a községi képviselő-testület alelnökét és a községi tanács tagjait.