2024. április 20., szombat

A köszönetek találkozója

Aleksandar Vučić Ban Ki Mun tanácsadóját fogadta Belgrádban

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár gratulációit tolmácsolta Aleksandar Vučićnak, az április 24-i választásokon elsöprő győzelmet arató Szerb Haladó Párt elnökének, valamint reményét fejezte ki, hogy az új összetételű kormány folytatja az eddigi jó együttműködést a szervezettel. Az ENSZ-főtitkár gratulációit El-Gasim Van, Ban Ki Mun békemissziókkal megbízott tanácsadója tolmácsolta a kormányfőnek.

Van értékelése szerint Szerbiának az eddigieknél kifejezettebben kellene foglalkoznia a brüsszeli megállapodás alkalmazásával. Válaszolva a megállapításra, Vučić arról biztosította, hogy Szerbia és a szerb kormány a Belgrád–Pristina-párbeszéd folytatása mellett kötelezte el magát. Vučić emellett köszönetet mondott, amiért az UNMIK garantálja a nemzetközi közösség koszovói jelenlétének semlegességét.

Ezt követően az ENSZ békemisszióiról beszélgettek a felek. Van köszönetet mondott Szerbia részvételéért a békemissziókban, Vučić pedig arról biztosította, hogy Szerbia a jövőben sem tesz másként, mivel fontosnak tartja a béke és a stabilitás megőrzését.