2024. április 24., szerda

Ne vegyen részt politikus a polgári megmozduláson

Amíg az SZHP és a DP egymás felett ítélkezik, a polgárok nélkülük akarnak véleményt nyilvánítani a Savamalán történtek kapcsán

Aleksandar Jovičić, a Szerb Haladó Párt végrehajtó bizottságának alelnöke tegnapi kijelentése szerint a Demokrata Párt kormányzása idején az álarc nem a bűnözők, hanem az üzleti partner ismertetőjele volt.

Ma, csakúgy, mint négy évvel ezelőtt, világosan látszik a DP politikája és az SZHP politikája közötti különbség – jelentette ki Jovičić. Szavai szerint, Aleksandar Vučić bejelentésének megfelelően, hamarosan felgöngyölődik ez az ügy is.

A körülményektől és a keletkezett kártól függetlenül, az SZHP politikájában nincs hely fiókoknak, vagy rejtett ügyeknek, hasonló gondolkodású bírákra sincs szükség, mint amire példa volt a Demokrata Párt korrumpált kormánya idején – hangsúlyozta Jovičić.

De amíg az SZHP végrehajtó-bizottságának alelnöke a DP felelősségét keresi az április 25-ére virradóra a belgrádi Savamalán történt bontással kapcsolatban, a Demokrata Párt is közleménnyel állt elő tegnap, amiben elítélik Aleksandar Vučić kormányalakítónak a Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés aktivistái ellen tett támadásait.

A DP közleményében Miloš Đajić, a párt emberi jogok védelmével megbízott tagja kiemeli, Vučić az aktivisták homlokára célkeresztet rajzolt. Hozzáteszik, akármilyen nézeteltérések vannak, illetve kritikák hangzanak el, a DP mindig is a civil szervezetek szövetségese lesz Szerbia korszerűsítésének elérése, a joguralom, az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében.

Kiemelik ugyanakkor, hogy továbbra is várják a legutóbbi tüntetés alkalmával a kormány felé megfogalmazott kérdésekre a választ.

Az ellenzéki pártok tüntetésen való részvételét azonban nem nézik jó szemmel a tüntetést szervező civil szervezetek.

Vanja Đurić, a VRTV (Vajdasági Rádió és Televízió) riporternője az N1 televíziónak adott nyilatkozatában kiemeli, a tüntetések során megjelenő ellenzéki pártvezetők mondatai már elcsépeltek, és csak azt a célt szolgálják, hogy a sajtójelentésekben ők is szerepeljenek. Kiemelte, ahogy a Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés tüntetés szervezői, úgy a VRTV-ért tüntetések szervezői sem hívtak meg politikusokat, ám azt senkinek sem tudták megtiltani, hogy támogassák a tüntetést.

Milan Nikolić politikai elemző szerint a politikusok legitimen bár, de „ráakaszkodnak” a tüntetésekre, amiből a legkevesebb hasznot a polgárok húzzák. A lakosság ugyanis azt szeretné, ha ezek a megmozdulások polgári megmozdulások lennének, ellenzéki, vagy hatalmon levő pártok jelenléte nélkül. Hiszen a tüntetéseknek nincs pártérdekük, és nem is céljuk a hatalomra törés, csupán közölni szeretnék, mi ellen tüntetnek.

Nikolić szerint a polgároknak joguk van azt kérni a politikusoktól, hogy ne vegyenek részt a tüntetéseken, de a politikusoknak is joguk van arra, hogy ennek a kérésnek ne tegyenek eleget. Mint kiemelte, joggal használják ki az alkalmat arra, hogy reflektorfénybe kerüljenek, és közöljék ellenzéki politikájuk üzenetét.

Vladimir Vuletić szociológus szerint azonban a politikusok jelenléte a polgári megmozdulások esetén csak kárt okoz.

A civil szervezetek soha nem húztak abból hasznot, ha egy kezdeményezésben felismerhető volt a pártérdek – nyilatkozta Vuletić a Tanjug hírügynökségnek. Mint mondta, a pártjelenlét kételyeket ébreszt a tüntetés üzenetével kapcsolatban. Amíg a politikusok pártérdekek mentén közlik üzeneteiket, egy polgári megmozdulás a polgárok joginak érdekeit védi.

Ezt a megállapítást erősítik meg azok a közösségi oldalakon megjelent hozzászólások is, amelyek szerint amennyiben a Savamalán történt erőszakos rombolás elleni tüntetés polgári megmozdulás, a Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés nem fogja megengedni, hogy „lejárt” politikusok vegyenek részt a tüntetésen.

A tüntetésen eddig a szervezők nem adták át a mikrofont az ellenzéki pártok képviselőinek.