2024. április 17., szerda

Kalandozások a Tudományok útján

Mától péntekig Magyarkanizsán, Zentán, Adán és Óbecsén tartják a rendezvényeket

A Tudományok útja tudománynépszerűsítő rendezvény a zentai Kertészek Egyesületének kezdeményezésére indult útjára 2013-ban; az idei, 4. rendezvény mától péntekig tart.

Zentán ma a Művelődési Házban 16 órakor kezdődnek az előadások, amikor is a kiállítási teremben ünnepélyes keretek közt megnyitják a Bejczy Antal-kiállítást. A tárlatot dr. Takács Márta, az Óbudai Egyetem és a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatója nyitja meg. Ezután a Magyar Tudományos Akadémia Wagner Fizikai Kutatóközpont munkatársai, Vízi Pál Gábor és Réfy Dániel tart előadást Űrben utazunk, illetve Hogyan hozzuk le a Napot a Földre? – Az ITER-kísérlet címmel. Ezeket követi Nagy Tamás fizikus Micsoda fizika! c. előadása. Dr. Lengyel László előadásán pedig megtudhatjuk, hogy mi lehet a terítéken a hüvelyesek nemzetközi évében, dr. Láng Vince, a budapesti AgroDron Kft. ügyvezető tulajdonosa és Lality Zsolt (Szent István Egyetem) pedig a drónok modern mezőgazdaságban történő felhasználásáról beszél majd.

Holnap, 2-án Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági Műszaki Iskolaközpontban 10 és 12 óra között tartják meg az ismeretterjesztő előadásokat.

Itt Réfy Dániel, illetve dr. Láng Vince és Lality Zsolt előadásai mellett Pocsai Mihály (MTA Wigner FK) beszél a részecskefizika jelenéről és jövőjéről.

Holnap 16 és 19 óra között Adán a Műszaki Iskolában az érdeklődők Vízi Pál Gábor és Pocsai Mihály előadásai mellett Tóth Péter közgazdász és újságíró Homo sapiens oekonomicus – az önző és gazdálkodó ember és dr. Muhi B. Béla (SZIE) Utazás a marketing és a reklámok világába című előadását is meghallgathatják.

Pénteken, 3-án Óbecsén a Than Emlékházban délelőtt 10 órától Tóth Péter, Muhi B. Béla, Vízi Pál Gábor és Pocsai Mihály tart előadást.