2024. április 20., szombat

Nikola Teslára emlékeztek

Iskolanap és kísérőrendezvényei a topolyai általános iskolában

Évről évre május végén központi iskolanapi ünnepség, valamint kísérőrendezvények keretében emlékeznek meg a tanintézményük nevét viselő (el)ismert tudósegyéniségről, Nikola Tesláról, tevékenységéről, hagyatékáról a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában. Ezúttal május 20-án tartotta meg a topolyai tanintézmény alkalmi ünnepségét Tesla születésének 160. évfordulója alkalmából, majd május 29-én az iskolanap kísérőrendezvényét, a 17. Nikola Tesla Asztalitenisz-kupát rendezték meg. A versenyen a szervező iskola összesítettben az első helyet szerezte meg.

Tegnap és ma a folyó tanévben 550 diákot oktató-nevelő intézményben a 45, szerb tannyelven és 28, magyar tannyelven tanuló nyolcadikos diáktól hetedikes társaik szervezésében ünnepi rendezvények keretében, a végzős négy tagozat osztálytanítói jelenlétében, alkalmi osztályfőnöki órákon búcsúzik a tanintézmény munkaközössége. Június 6-án a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában 18 órától lesz a Tesla iskola végzőseinek ünnepélyes ballagása, búcsúztatása.

Május 29-én a topolyai Kissportok Csarnoka adott otthont a Nikola Tesla iskola szervezésében immár 17. alkalommal megrendezett, a tanintézmény nevét viselő asztalitenisz kupának, amelyen a szervező iskola szerezte meg az első helyet, vagyis övék lett a Nikola Tesla-kupa. A diákok tanára-edzője Czini Gábor. A Tesla 6.c osztályosa, Kovács Katona Lilla, 6.b osztályosa, Čalović Aleksandra első helyezett lett a versengésben, a 2.a kisdiákja, Belada Ivana második kiemelt, harmadik helyezettek lettek: Mernyák Ramóna a 7.c és Zsiga Réka a 6.d osztályból. Az iskola négy elsős kisdiákja is remekül helytállt. Panić Aleksa negyedik, Kisimre Zoja és Pecze Teodor ötödik, Beck Csongor pedig hatodik helyezett lett.

A 160 éve született Nikola Tesláról a közelmúltban szervezett programsorban az elsőtől hatodik osztályos gyermekek tematikus osztályfőnöki órákon emlékeztek meg, a hetedik és nyolcadik osztályos diákoknak pedig Mira Pavlica és Kókai Róbert tanárok tartottak bemutatót a tudós munkásságára emlékezve. Az iskolanapon, amelyből a sportaktivitások sem maradtak ki, a felsős diákok két ízben adtak elő a topolyai moziteremben alkalmi összeállítást. A Milana Pavlović vezette kórus fellépése után a közönség egy, fotókból és kisfilmekből álló összeállítást (Danilo Mandić munkája) láthatott Nikola Tesla életéről, állomáshelyeiről. A folytatásban az iskola tanulói egy magyar és egy szerb nyelvű színdarabot vittek színre, amelynek szerkesztésében, bemutatásában Zsiga Dávidházi Judit, Kozma Éva, Benda Török Lívia, Straub Csilla, Sonja Besermenji és Daniela Šušić működtek közre.