2024. április 18., csütörtök
TISZASZENTMIKLÓS

Nem lesz helyi járulék

Csóka után Tiszaszentmiklóson is érdektelenség és ellenszavazatok jellemezték a helyi hozzájárulás újbóli bevezetésére szervezett népszavazást. A falu felnőtt lakosságának mindössze egynegyede élt szavazati jogával.

Tiszaszentmiklós (Gergely Árpád felvétele)

Tiszaszentmiklós polgárai nem akarnak önkéntes járulékot (Gergely Árpád felvétele)

– Amikor összeszámoltuk a kevesebb mint ötszáz leadott szavazatot, megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a népszavazáson részt vevő polgártársaink nagy többsége, 321 személy ellenezi a helyi járulék újabb tíz évre tervezett bevezetését – mondta csalódottan Josip Češljar, a helyi közösség tanácsának elnöke.

– A helyi hozzájárulás újabb bevezetését célzó népszavazást hosszas előkészítő munka előzte meg. Hogy ne érezzék plusz tehernek a közösség számára fizetendő járulékot, a korábbi négy százalék helyett a munkaviszonyban lévők a havi keresetük mindössze két százalékát fizették volna be havonta a közös kasszába. A nyugdíjasok pedig még ennél is kevesebbről, a nyugdíjuk egy százalékáról mondtak volna le.

A helyi járulék tervezett felhasználásáról mindenkit tájékoztattunk, beszámoltunk arról, mire használtuk fel az elmúlt tíz évben befolyt pénzt. A Tiszaszentmiklóson működő civil szervezetek, iskola, óvoda, egészségház és a többi között a sportklubok részesültek a helyi járulékból, ami fontos volt folyamatos működésük szempontjából, és fontos lenne a jövőben is, mert tudjuk, hogy milyen kevés bevételi forráshoz jutnak az egyesületek, és a községi költségvetés eszközei is végesek. A futballklubnak évente 250 000 dinárt, a többi sportegyesületnek ennél valamivel kevesebbet tudtunk adni. A lakosság pénze a gyerekeink sportolását, művelődési életét segítette, tehát saját magunknak adtunk, amikor bevezettük a helyi járulékot.

A helyi közösség nem fog tudni támogatásokat adni a művelődésre, sportra, oktatásra stb., ezt minden szervezet és intézmény máris megérzi. Ennek tudatában kellett volna a lakosoknak az urnák elé járulniuk, amikor leadták a szavazatukat. A közömbösségünkkel és az ellenszavazatokkal saját magunkat károsítottuk meg – foglalta össze a történteket a helyi közösség elnöke.