2024. április 18., csütörtök

Ballagás a muzslyai Emmausz fiúkollégiumban

Ballagás volt kedden este a muzslyai Emmausz kollégiumban. A Mária Neve plébániatemplomban bemutatott ünnepi szentmisén köszöntek el a fiúk Kalapis Sztoján kollégiumvezetőtől, Gabona Ferenc és Gerdof Zsolti nevelőtanároktól, valamint kollégista társaiktól.
A katolikus kollégiumban ebben a tanévben hatvan kollégista lakott. Közülük tízen fejezték be középiskolai tanulmányaikat. Őszre 15 új kollégistát várnak. A korosztályváltás búcsúzással jár, ami nem könnyű – még a fiúknak sem. Ahogy Kalapis Sztoján, szalézi szerzetes, kollégiumvezető mondja: a fiúk útravalóul kaptak egy maroknyi földet is, hogy emlékeztesse őket erre a tájra, valamint a hazájukra is, a föld nagyon szép szimbólum, amely elmondja az embernek, hogy honnan jött és hová tart, a föld az, amely táplál és eltakar.

Búcsúzni a fiúknak sem könnyű (Fotó: Kecskés István)

Búcsúzni a fiúknak sem könnyű (Fotó: Kecskés István)

A ballagók többsége átlagon felüli eredményt mutatott fel mind tanulásban, mind magaviseletben. A nevelőik joggal bíznak abban, hogy helytállnak a továbbiakban is. Gerdof Zsolti nevelőtanártól hallottuk, hogy a tíz érettségiző közül nyolcan folytatják tanulmányaikat Nagybecskereken, Újvidéken vagy Szegeden. Mint mondja, voltak álmatlan éjszakák is, de végül mindig sikerül mindent közösen megoldani.
Ahogy Rontó Benedek, a nagybecskereki Gimnázium érettségizője meséli, az Emmausz kollégiumban eltöltött négy év szinte teljesen megváltoztatta az életét, úgy testben, mint lélekben is. Szerinte a legfontosabb a csapatszellem, ami egy nagy élmény, nagy ajándék.

Az Emmausz kollégium 2002 óta elsősorban a Nagybecskereken, magyar tannyelven tanuló bánáti fiataloknak kínál otthont. Az utóbbi években vannak bácskai kollégisták is. A moholi Miroslav Brnić Szegeden szeretné folytatni a tanulmányait, de mint mondta, az itt eltöltött évekre mindig emlékezni fog.
Az általános iskola után a bánáti fiatalok egy része valamelyik bácskai vagy magyarországi középiskolában folytatja tanulmányait. Sokan a muzslyai kollégiumnak köszönve maradnak közelebb az otthonukhoz. Szokola Simon Gabriella ürményházi szülő szerint éppen az Emmausz kollégium miatt döntöttek úgy, hogy gyerekeik Nagybecskereken és nem Szabadkán folytatják tanulmányaikat.
Rontó-Bozóki Judit szülő szerint a fiatalok nemcsak házra találtak, amely befogadta őket, és iskolára, ahol anyanyelvükön tanulhatnak, hanem igazi családra is leltek. Ezért sajnálják most, hogy itt kell hagyni ezt a jó kis közösséget, ahova a későbbiek folyamán is bármikor hazajöhetnek.

A 2002-ben felépült Emmausz kollégium megfelel minden követelménynek – immár tornaterme is van. A nyáron további felújításokat terveznek végezni az épületen.