2024. április 24., szerda

Két autó a munkaügyi minisztériumnak

Transparentnost Srbija: A kapott ajándékot vissza kell adni

Miután a Jura vállalat megerősítette, hogy a munkaügyi minisztériumnak két személygépkocsit ajándékozott, a Transparentnost Srbija szervezet kérvénnyel fordult a kormányhoz, az érintett minisztériumhoz és az Állami Revíziós Intézményhez, hogy tárják fel az esetet. Arra kérte ezeket az intézményeket, hogy büntessék meg az érintetteket és adják vissza a kapott járműveket, ugyanis az ilyen adomány elfogadása törvénybe ütközik.

A Transparentnost kérte azt is, hogy törvényes előírásokat módosítsanak a törvényalkotók, amivel teljes mértékben szabályoznák az érdekellentét lehetőségét olyan ajándékok esetében, amelyeket állami szerveknek adnak. Egyébként a donációkról és a humanitárius segélyről szóló törvény szerint nem lehet autót, szolgáltatást, pénzt, vagy értékpapírt, illetve tulajdonjogot adományozni.

A civil szervezet kiemeli, kérvényüket az Insajder internetes portál által közzétett dokumentumra alapozták, ami alapján kiderül, hogy a munkaügyi minisztérium követelésének tett eleget a Jura vállalat, és ajándékozott két autót még 2013-ban a minisztériumnak. Az ügyet a médiumok szellőztették meg azzal, amikor közzétették, hogy az a vállalat, ahol nem tartják tiszteletben a munkásjogokat, 25 millió euró támogatást kapott az államtól.

A Transparentnost közleményében kiemelik, hogy paradox helyzet állt elő azzal, hogy az állam az adófizetők pénzéből külföldi beruházót támogat, másfelől viszont ugyanettől a beruházótól személygépkocsit kér, amit az állami költségvetésből kellene megvásárolnia. Hozzáteszik, még ha nem is kikényszerített ajándékról van szó, tarthatatlan, hogy az állami szerv olyan vállalattól fogadjon el ajándékot, amelynek azon felügyelőség előtt kell felelnie, amely az adott minisztériumon belül működik. Kiemelik, pontosítani és szigorítani kellene azokat az előírásokat is, amelyek a köztisztviselők megajándékozására vonatkozik. Az ajándékokhoz ugyanis rejtett költségek társulhatnak, amelyek meghaladhatják az ajándékok megengedett értékét.